Uppsalabolag följer upp storspel

Det har gått snabbt fram för Uppsalabaserade Machine Games. Nu är de aktuella med uppföljaren till storspelet "Wolfenstein: The new order". UNT har pratat förväntningar, retroflörtar och lärdomar med studion.

Jerk Gustavsson på Machine Games förklarar att studion har lärt sig en hel del sedan första spelet "Wolfenstein:The New Order."

Jerk Gustavsson på Machine Games förklarar att studion har lärt sig en hel del sedan första spelet "Wolfenstein:The New Order."

Foto:

Kultur och Nöje2015-05-25 12:00

Tidigare i maj släpptes Machine Games "Wolfenstein: The Old Blood", en direkt uppföljare på studions debutspel "Wolfenstein: The New Order". Att det har tagit så kort tid mellan titlarna är inte något som verkar bekymra Uppsala-utvecklaren – snarare tvärtom. När vi pratar med producenten Jerk Gustavsson poängterar han istället att man var fast i Wolfenstein-universumet efter att ha arbetat med det under så många år. Därför blev också steget att utveckla en direkt uppföljare lättare att ta.

– I samma stund som vi blev klara med The New Order påbörjade vi arbetet med The Old Blood. Då hade redan många idéer börjat växa i våra huvuden sedan tidigare, framför allt vad gäller berättelsen. Det är en värld vi älskar och har blivit så involverade i efter att ha arbetat med den under flera år. Det var bara roligt att få möjlighet att fördjupa sig ytterligare.

Wolfenstein är ju ett klassiskt varumärke, med rötter som sträcker sig tillbaka till början av åttiotalet. Hur har det varit för er som svensk spelstudio att ta sig an den här serien?

– Att som inte bara svensk men också helt ny spelstudio få förtroendet att bära vidare det varumärke som egentligen skapade hela actiongenren har varit väldigt roligt. Att det sedan också gick bra och att vi fick arbeta vidare med varumärket genom The Old Blood är helt otroligt. Vi kunde inte vara stoltare.

Vad har ni tagit med er för lärdomar från arbetet med The New Order?

– Vi har engagerat oss i allt från forum på internet, recensioner och kommentarsfält. Vad var det spelarna gillade och vad tyckte de kunde vara bättre? Exempelvis märkte vi att de delar av The New Order folk tyckte absolut mest om att spela var de lite större ytorna där de själva kunde välja hur de vill hantera en situation. Det är något vi har försökt få med genom hela The Old Blood nu, så man som spelare alltid har det valet själv.

Berättelsen i The Old Blood är betydligt kortare än den var i The New Order. Vad är skillnaden mellan att utveckla ett kort och ett långt spel?

– Saker som dialog, manus, miljöer och strider tar självklart längre tid att utveckla om det är ett längre spel.Men vi har till exempel en hel del nya vapen, nya fiender och nya mekaniker i spelet och att arbeta fram sådant tar tid, oavsett hur långt spelet är. Det är lika slitsamt att få till hagelgeväret oavsett om du använder det en timme i spelet eller i tjugo minuter.

En av styrkorna med The New Order var dess karaktärsgalleri. Är det här något ni har tänkt på även med The Old Blood?

– Japp! Dels dyker vi djupare i huvudpersonen B.J Blazkowizc själv, dels introducerar vi flertalet nya karaktärer. Det handlar om både snälla personer som hjälper dig vidare i äventyret men också en del nya elaka människor du inte kommer vilja bli vän med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!