Uppsalabo visar oss Ghana
Förra filmen om fattigdom och bistånd i Etiopien väckte stor uppmärksamhet. Nu är Uppsalajournalisten Bengt Nilsson tillbaka med en ny film. Denna gång om vattenförsörjningen i Ghana.
Bengt Nilsson är tillbaka med en ny dokumentärfilm, denna gång om Ghana.
Foto: Hans E Ericsson
Det är den motsättningen den nya filmen Det blå guldet handlar om. Han har ställt sig frågan hur det hänger ihop att vattenförsörjningen inte fungerar i länder där himlen vissa delar av året fullkomligt öppnar sig.
I många postkoloniala länder påverkade av socialism och planekonomi har man haft statliga vatten- och elverk. Dessa statliga företag har misskötts av olika anledningar i länder med ofta svaga regeringar.
Ett land där man försöker göra något åt problemet är Ghana, där utländska företag nu ska ta över vattenskötseln i huvudstaden Accra.
—Det finns både för- och nackdelar, säger Bengt Nilsson. Om det fungerar som det är tänkt kommer vattenförsörjningen att förbättras avsevärt, men till vilket pris?
Positiva reformer
Ungefär en tredjedel av Accras befolkning lever under väldigt sköra ekonomiska förhållanden. Blir vattnet dyrare efter omorganiseringen har människor inte längre råd. Så blev det i Bolivia när ett liknande försök gjordes. Men det
kan också innebära en förbättring då rent vatten blir mer lättillgängligt även för de fattiga. Kranar ska sättas upp i fattiga områden i stället för att de ska behöva gå långa sträckor till brunnar.
-Hur det än avlöper är det en positiv utveckling för Ghana att det över huvud taget går att genomföra sådana här reformer och hålla offentliga debatter. Det hade aldrig gått före demokratiseringen i mitten av 1990-talet, säger Bengt Nilsson.
Fotnot:
Dokumentären Det blå guldet visas i SVT 2:s Dokument utifrån 17 maj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!