Uppsalabo i kocktävling

Även i år har Uppsala en matfrälst deltagare i tv-programmet Sveriges Mästerkock. På onsdagen klarade Maria Strömberg det första hindret mot titeln och gick vidare i programmet.

Maria Strömberg fick möta juryn med Mischa Billing, Markus Aujalay och  Leif Mannerström.

Maria Strömberg fick möta juryn med Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.

Foto: Privat/TV 4

Kultur och Nöje2017-01-12 20:47

På onsdagskvällen dansade Maria Strömberg ut ur tv-rutan med ett eftertraktat förkläde och siktet inställt på nästa del av tävlingen, när 25 blir 40 nästa vecka i Gävle.

– De visade aldrig min matlagning på tv, de visade bara när jag dansade salsa med Markus Aujalay, berättar hon.

Hon har dansat salsa sedan hon var 15 år gammal och det visste produktionsteamet om. Förslaget om att bjuda upp någon i juryn kom från dem.

– Så då bjöd jag upp Markus Aujalay att dansa med mig. Det ser sådär ut på tv, kan jag väl erkänna, och Leif Mannerström höll på att skratta ihjäl sig. Men det var jättekul att Markus bjöd på det.

Innan Maria Strömberg hamnade framför juryn och fick sitt förkläde hade hon haft det hektiskt. Med bara 40 minuter på sig i köket innan det var dags att gå in.

Hon valde att laga en arabisk rätt, maldom, med bland annat friterad aubergine och köttfärs. Hon lärde sig att laga den av en kompis mamma när hon var 15 år gammal och brukar bjuda kompisgänget på den. De var de som insisterade på att hon skulle laga just det i tävlingen. Allt skulle lagas från grunden, även om hon hade fått förbereda vissa saker, som den aubergine hon skulle använda. Och då var hon rejält nervös.

– Det var kameror och fullt av folk som stod och kollade på när man lagade. Jag började skaka när jag skulle hacka persilja, det gick nästan inte. Men min man sade till mig att ta det lugnt.

40 minuter – och en gratäng som tar runt 35 minuter på sig att bli klar i ugnen.

– Jag hade fem minuter på mig att göra köttfärsen, skiva tomat och in med allt i ugnen, annars skulle jag inte hinna. Så det var nätt och jämnt att det gick. Det var fullt ös.

Förutom maldom hann Maria Strömberg också göra baba ganoush, en aubergineröra, hummus och pitabröd innan det var dags att låta juryn smaka. Och sedan stod hon där inför Mischa Billing, Leif Mannerström och Markus Aujalay.

– Det var helt surrealistiskt. Jag har sett det på tv i hur många år som helst hur juryn sitter där på rad, M:et som brinner därbakom – och så plötsligt är man där. Det kändes som att jag klev in i en tv-ruta. Nerverna bara for runt i kroppen.

Till vardags är Maria Strömberg florist och jobbar i en blomsteraffär i Uppsala. Hon har funderat på att söka till tävlingen i flera år, men inte riktigt vågat. Det var tjejkompisarna som fick henne att ändra sig och hon är glad över att vara med.

– Det är en dröm, jag älskar att laga mat och det är mitt största fritidsintresse. Jag skulle jättegärna jobba med mat på heltid i framtiden. I vilken form vet jag inte, men jag har ju redan min kokbok klar. Jag vet precis hur den ska se ut och exakt vilka maträtter, det finns i huvudet allting.

Fem snabba frågor

1. Vad har du alltid i kylskåpet?

– Smör, det är grunden.

2. Vad lagar du när det är kort om du har kort om tid och gästerna strax kommer?

– Fisksoppa.

3. Vad skulle du aldrig bjuda på?

– Lever. Jag smakar allt en gång och jag äter allt, men lever gillar jag inte.

4. Vilket är ditt favoritredskap i köket?

– Min kitchen aid (köksassistent).

5. Vilken är din favoriträtt?

– Det finns ju så mycket gott... Men boeuf bourguignon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!