Många fnissade säkert när Dogge Doggelito hjälpte Elgiganten att kränga cyklar i en reklamfilm för ett par år sedan. Hiphopparen tjänade troligtvis en bra slant på detta tilltag men att rappa rader som ”spara in feta slanten, cykel på köpet, kom till Elgiganten” ökade inte direkt hans coolhetsfaktor. Gruppen Oh Laura däremot slog igenom just tack vare att deras låt ”Release me” hördes i en reklamfilm för Saab.
Att sälja sig själv eller sin musik till reklam, film eller tv-serier har blivit ett allt vanligare och mer accepterat sätt för band och artister att dra in pengar. Vi har nyligen kunnat höra både Swedish House Mafia, Mando Diao och First Aid Kit i reklam för Volvo. Men det är inte bara för allmänheten kända musiker som drar nytta av stora varumärken.
Uppsalagruppen Frantic Sunday har visserligen hörts med sin glada pop såväl i P3 som på flera av Sveriges största festivaler men har en liten bit kvar till det stora genombrottet . Förra året fick de ett erbjudande som de inte kunde tacka nej till.
− Vår manager jobbar med att para ihop låtar och musik med varumärken. Han hade kontakter nere i Tyskland, med bilmärkena BMW och Mini Cooper. När marknadschefen fick höra vår låt tyckte han att den var skitbra och var precis vad de stod för, säger bandets sångare Tomas Karlsson.
Låten ”Things we do” blev ledmotivet i en reklamfilm för BMW/Mini Cooper, och bandet fick 22 000 kronor. Något som kommer väl till pass nu när de håller på att spela in sin debutskiva. Men Tomas Karlsson är medveten om att det finns de som är kritiska mot att man låter sin musik kopplas ihop med ett varumärke eller företag.
− Även om vi förstås spelar för vår egen skull och för att det är roligt, så är vårt mål ändå att nå ut med musiken. Det är bara att inse det. Vi är musiker och vill få spela och sprida vår musik. För att vi själva ska kunna äga alla rättigheter, och på så vis den kreativa processen, behövs pengar till studiotid och producent. Så reklampengarna hjälper oss att vara oberoende.
Några som kan hoppas på en ordentlig summa på kontot är bandet State of Grace, ursprungligen från Heby men nu boende i Uppsala. Det var när den amerikanska musikdistributören Music Dealers utnämnde dem till ett av världens tio coolaste band som det började att trilla in erbjudanden. Ett av dessa kom från Coca Cola.
− De frågade efter en glad låt som handlade om en plats till kampanjen ”52 places of happiness”, och vi hade faktiskt just en sådan på gång, berättar bandets sångare Erik Ekblad om låten ”Gazebo”.
Kampanjen är världsomfattande och startade så smått i höstas men kommer i gång ordentligt nu under 2014. Vad bandet kommer att tjäna på detta i slutändan vet de inte, det beror på hur bra kampanjen går och i vilka länder låten spelas. Men bara att samarbeta med ett så stort företag som Coca Cola har öppnat många nya dörrar.
− Om vi ska spela på en festival utomlands och kan säga att Coca Cola gillar vår musik så är det väldigt bra. Sedan har det gjort andra företag intresserade. Vi samarbetar även med Rubiks kub, och de tycker enbart det är positivt att vi arbetar med Coca Cola också, det blir ju gratis reklam för dem. Sedan är det nog mycket vi får som vi inte har koll på, som när vi helt plötsligt hittade vår biografi på japanska på nätet, säger keyboardisten Hampus Johansson.
Bandet är nu på gång med ett nytt album, och har krokar ute i både Asien och USA. Att synas ihop med ett multinationellt företag ses dock inte alltid med blida ögon. Killarna berättar att det händer att folk kommer fram på krogen och vill att de ska förklara sig.
− Vi gjorde en intervju med P4 Uppland och då sa jag att alla säljer sig i någon mån. Det blev ett jävla liv efter det. Men det jag menade var att även om man får ett kontrakt med ett skivbolag så är det också ett slags varumärke. Ibland har folk ifrågasatt att vi samarbetar med just Coca Cola, och det är ju alltid en svår avvägning. Det är omöjligt för oss att säga att vi kan stå för allt de gör, men jag tycker inte heller att det är ett rimligt krav, säger Erik Ekblad.
De tror att det bara är hos musiklyssnarna som den negativa klangen kring reklammusik finns kvar. Då är det skillnad på hur man ser på företeelsen i branschen. Där är det inget problem att förknippas med ett varumärke.
− Nej, där är det snarare tvärtom. Någon sa att ”har du inte ett varumärke i ryggen är du inte cool i musikbranschen”. Men ut mot publiken kan det nog vara en helt annan sak, säger Hampus Johansson.
Att något hänt kring synen på att sälja sin musik till reklam är uppenbart. En självklar utveckling enligt vissa, ett led i att även konsten är på väg att kommersialiseras enligt andra. Ulrika Holmberg arbetar på Music Help, en musiktjänst som bland annat kopplar ihop artister med varumärken. Hon berättar att denna typ av samarbeten funnits länge, men att fenomenet blivit mer välkänt på senare tid och att fler nu vill ta sig in på marknaden. Nytt är att större företag har börjat se värdet av att samarbeta med mer okända artister.
− Tidigare ville stora kampanjer ha stora namn, men med det följer ett visst bagage. Plockar man till exempel in Beyoncé till en reklam så får man också allt hon gjort tidigare och det hon står för på köpet. Om det är ett nytt band däremot, då blir det bara musiken som talar. Och om bandet sedan uppträder med sin låt kommer folk direkt att koppla ihop den med varumärket på ett helt annat sätt än om det är en redan känd artist.
Enligt Ulrika Holmberg handlar det dock inte bara om den direkta reklamnyttan, utan också om en önskan hos dessa stora företag att vara de som tar fram de nya banden och artisterna. Man skulle kunna beskriva det som att storföretagen tagit skivbolagens plats.
− En stor del i detta är förstås att pengarna från skivbranschen försvunnit. Man måste hitta andra sätt att få in kapital. Men också att det är mer accepterat att ge ut musik själv, eller på små bolag. Förut var enda vägen till att lyckas att komma in på något av de stora skivbolagen som satt på pengarna. Nu finns det andra man kan samarbeta med.
Men det är inte alla band och artister som kan hoppas på en framtid som varumärkesmaskot. Ulrika Holmberg understryker att det ofta är viss typ av musik som efterfrågas. Säljer bäst gör glad musik: pop, lättare rock och elektronika.
− Det ska helst vara något glatt och som uppmuntrar till att köpa, och inte något man där man känner för att sätta sig ner och gråta.