Det finns med största säkerhet ingen annan svensk dagstidning som skriver lika ofta om körmusik som UNT. Recensioner, artiklar, notiser. Och ändå kan vi konstatera att den kanske vanligaste läsarreaktionen vi stöter på handlar om att vi skriver för lite, alldeles för lite, om Uppsalas alla körer. Ofta uttrycks åsikten med en tung och ganska förebrående emfas.
Vad beror detta på? Handlar det om att vi skriver så många körrelaterade artiklar att de som inte får press verkligen känner sig förfördelade - att man som köraktiv är medveten om att det finns ett allmänintresse och en reell möjlighet att komma med i tidningen? Eller är kanske de köraktiva helt enkelt väldigt engagerade i sin hobby? Och i förlängningen - är Uppsala verkligen Sveriges mesta körstad, eller är det en självbild utan någon som helst förankring i verkligheten?
En snabb och inte alldeles akademisk undersökning på internet bekräftar den ledande positionen. På Uppsala kommuns hemsida hittar vi ett dokument som hälsar hugade körsångare välkomna till staden och listar häpnadsväckande 154 körer. Och på Wikipedia sticker Uppsala ut på en sida som presenterar svenska körer. Under rubriken Lund, som i likhet med Uppsala har en stark tradition av studentmusik, presenteras 13 körer. Under huvudstaden lika många. På Uppsala är antalet 24, överlägset flest. På Wikipedia kan alla bidra med fakta och informationen måste granskas med kritiska ögon. Men faktum kvarstår - Uppsala utmärker sig. Om inte annat genom att ha fler körer som ser till att hamna i dylika sammanhang än någon annan stad. Men det vore en överdrift att påstå att saken är klar.
- Ja, vi i Sundsvall brukar ju hävda att Sundsvall är Sveriges körstad nummer ett. Vi bygger det på att det finns en lång och fin tradition av körsång i Sundsvall, och så har vi ju Kjell Lönnå, som länge har personifierat körmusik i Sverige, säger Björn Sundström, ordförande för Sveriges Körförbund Västernorrland och själv sångare i Lönnås manskör KFUM.
- Det finns mängder av körsångare i Sundsvall och Västernorrland. Om man ser på antal invånare skulle det inte förvåna mig om Västernorrland har fler körsångare än Uppsala. Men Uppsala har ju genom OD och Allmänna Sången en framstående position när det handlar om kvalitet inom körsång, tillägger han.
Enligt hörsägen brukar Lund mellan varven kora sig till Sveriges körigaste stad. Det är dock ingenting som Christel Larsson-Lunderquist, ordförande för Svenska körförbundets Skåneavdelning, vill kännas vid. Dock skriver hon inte heller under på att Uppsala har solklar rätt till epitetet.
- Nä, det gör vi inte. Uppsalas körförbund är inte så stort. Inom Svenska körförbundet är det Stockholm som har flest körer, sedan kommer Skåne. Det finns väldigt många körer i Lund, men om det är fler än i Uppsala har jag ingen aning om. Vi känner ju bara till de körer som är anslutna till körförbundet, och mörkertalet är stort, säger Christel Larsson-Lunderquist, som också betonar att Uppsala och Lund mest utmärker sig i Körsverige genom många unga körsångare, en självklar följd av studentlivet.
Hur det än ligger till är Uppsala en av Sveriges absolut körtätaste städer, vilket inte säger lite i ett land där intresset för körsjungande formligen har exploderat de senaste decennierna. Att till och med tv fyller sina primetime-tablåer med sång är ett utslag av det ökande intresset, precis som babysång och Alla kan sjunga-körer. Runt 750 00 människor går varje vecka på någon form av körövning, vilket gör sjungandet till Sveriges största fritidsintresse.
Med sina akademiska traditioner och sin position som kyrkligt centrum stod Uppsala kanske mer redo än de flesta andra när boomen tog fart. Det vi menar med körsång i dag är en frukt av den flerstämmiga kyrkomusik som skapades på medeltiden. Men benägenheten att sjunga tillsammans är äldre än så.
- Man kan tänka sig att det började redan när vi kröp upp på land, säger Stefan Parkman, professor på Körcentrum vid Uppsala universitet.
- Det har varit väldigt naturligt för människor har använt rösten tillsammans. Inom kyrkan har den alltid använts, och i politiska rörelser och folkrörelser. Det finns en väldig kraft i sjungandet.