Uppsala rustar för Linnéjubileet

I Uppsala pågår förberedelserna för firandet av 300-årsminnet av Linné för fullt. Linnéminnen renoveras och aktiviteter planeras. Men på nationell nivå kan det tillstöta problem, varnar Anders Björck.

Kultur och Nöje2005-06-20 00:00
I Stockholm planeras en örtagård vid Riddarhuset. I Möckelsnäs byggs ett Linnécenter, och i Råshult i Småland håller 1700-talets odlingslandskap på att återställas. Runtom i landet är förberedelserna inför Linnéjubileet 2007 i full gång.
Men trots det har regeringen ännu inte utsett den kommitté som skall vara huvudansvarig för samordningen. Uppsalas landshövding Anders Björck är ordförande i den interimskommitté som bildades i höstas, och han är bekymrad över att beslutet drar ut på tiden.
- Jag är orolig för tidsschemat, det är på tok för sent. Jag är inte säker att vi kan genomföra jubileet som det är avsett.

Det är framför allt Linnéjubileets internationella dimension som Anders Björck anser vara i fara. Sverige har en unik möjlighet att få hit utländska statsöverhuvuden och dignitärer, men då krävs det att vi agerar i tid, en möjlighet som vi nu kan vara på väg att försitta.
- Jag är mycket bekymrad. Det här har tagit på tok för lång tid. Det är bara att hoppas att allt skall gå väl.

Anna Starbrink, chef för kulturkontoret i Uppsala och ansvarig för samordningen av förberedelserna inför jubileet i Uppsala, är dock inte oroad. På lokal nivå går allt enligt planerna, säger hon, och samordningen mellan de tre största aktörerna, kommunen, länsstyrelsen och universitetet har fungerat bra.

Planerna för hur firandet skall se ut i Uppsala har nu börjat ta konkret form. Som UNT tidigare rapporterat görs en stor satsning på Biologiska museet som renoveras och byggs ut för tio miljoner kronor. Ett par miljoner läggs också på upprustning av de tre befintliga Linnéstigarna, Gottsunda-, Jumkils- och Vaksalavandringen, och en ny stig anläggs mellan Kungsängen och Sävja. Vid Upplandsmuseet skall en Linnépark inrättas, och Carl Eldhs skulptur i Linnéträdgården skall renoveras.
Även Uppsala universitetet genomför flera renoveringsprojekt av Linnéminnen, men satsar främst på att uppmärksamma Linnés vetenskapliga gärning med föreläsningar och symposier.

Förutom stadsmiljösatsningarna kommer jubileet att uppmärksammas med olika evenemang. Uppsala kommer att bli centrum för den nationella jubileumsfest som hålls på Linnés födelsedag 23 maj. Men hela veckan 19-27 maj 2007 har utsetts till festvecka med många aktiviteter och besök av både utländska och svenska gäster. Några detaljer är dock inte klara.
Under jubileumsåret kommer även de vanliga Uppsalaaktiviteterna att få Linnéprägel, t ex Kulturnatten. Linnéveckan i augusti får besök av den nordiska körfestivalen Nordklang som förlagts till Uppsala med tanke på jubileet.

Uppsala kommun har avsatt en budget på sju miljoner till förberedelserna och firandet, utöver satsningarna på Biologiska museet och Linnéstigarna. Målet är att jubileet skall bidra till marknadsföringen av kommunen, både nationellt och internationellt.
- Vi skall göra vad vi kan för att Uppsalakopplingen skall bli synlig och tydlig, säger Anna Starbrink.
Hon hoppas att Linnéjubileet skall få Uppsalaborna att känna stolthet över sin stad.
- Uppsala var utgångspunkten för Linnés vetenskapliga gärning, och han har satt sin prägel på staden. Det är roligt om Uppsalaborna kan känna att de lever mitt i Linnéarvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!