Uppsala – krogstad i förändring

Flextid. Jens Ericsson, kökschef och Charlotte Säfström, vd för Hotel        von Kraemer berättar att de har infört tre sittningar på lunchen.

Flextid. Jens Ericsson, kökschef och Charlotte Säfström, vd för Hotel von Kraemer berättar att de har infört tre sittningar på lunchen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2015-01-30 07:00

– Uppsalaborna vill ha sociala platser, som krögare måste man höja blicken och se till helheten. Skapa en skön miljö utan att tumma på kvaliteten på maten, säger Anders Törnkvist, Plockgruppen, som bland annat har restaurangerna Steak, Plock och Biztron. Han tycker att Uppsalas krogliv har utvecklats mycket de senaste åren men saknar fortfarande vissa inslag.

– Jag vill ha fler ställen som ligger i framkant, men då måste det finnas ett underlag. Det finns så klart en växande skara i Uppsala som går ut i syfte att få en matupplevelse utöver det vanliga, men än så länge är de inte tillräckligt många, säger han och fortsätter:

– En annan lustig detalj är att Uppsalaborna har väldigt fasta middagstider när de går ut. Alla vill äta middag klockan sju.

Mikael Mölstad, redaktör för restauranguiden White guide, tror att moderna koncept­restauranger är något som skulle kunna gå hem i Uppsala.

– Ett exempel är taverna Brillo i Stocholm. Det är mer av ett socialt rum där man kan äta frukost, förmiddagsfika, after worka eller äta middag.

White guide släppte nyligen listan över vilka restauranger som kommer att ta plats i årets guide. Poäng och omdömen avslöjas 9 mars. Sedan tidigare är bland annat Dryck och Villa Anna listade i guiden och en nykomling i år är Hotel von Kraemer.

– Vi började fundera över inriktning på restaurangen redan 2012 och ville ha något som andra i stan inte hade. Vi fokuserar på det nordiska köket och serverar bra, genuin och närproducerad mat, säger Charlotte Säfström, vd för Hotel von Kraemer.

Hon berättar att konceptet gått väl hem och att det ofta är kö vid lunchtid.

– Uppsalabon vill gärna äta sin lunch mellan 12 och 13 men vi försöker visa att det går att äta lunch även andra tider och har infört tre sittningar mellan 11 och 14. Kvällstid är folk än så länge rätt knutna till stan och jag håller så klart med UNT:s krogpatrull och hoppas att matintresserade Uppsalabor kan masa sig ur sin komfortzon och komma hit.

Rafael Löfstedt, vd på Villa Anna, tycker att Uppsalaborna blivit mer kvalitetsmedvetna de senaste åren.

– Det har skett en förändring i positiv riktning, utbudet har blivit bättre och Uppsalaborna har fått en annan kunskap, säger han och fortsätter:

– Men fortfarande saknas en del. Vi behöver fler krogar med genomgående teman som märks i allt från servering till mat och interiör och även fler mötesplatser med puls och känsla som till exempel Stationen. Där har man visat att det går att driva stora ställen i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!