Uppsala konstmuseum öppnar för storbesök

Nu drar konstmuseet igång hösten efter den begränsade verksamheten under pandemin. Det blir konserter med artister som Jenny Wilson och Frida Hyvönen, kaféet öppnar och fler kommer kunna se utställningarna samtidigt.

Konstnärsduon Lundahl & Seitl bjuder in till en installation där du får rikta din uppmärksamhet mot dina sinnen.

Konstnärsduon Lundahl & Seitl bjuder in till en installation där du får rikta din uppmärksamhet mot dina sinnen.

Foto: Lundahl & Seitl

Kultur och Nöje2021-09-02 11:03

Mellan november förra året och mars i år var Uppsala konstmuseums dörrar helt stängda på grund av pandemin. Museet kämpade för att erbjuda alla konstsugna ett utbud av digitala utställningar, men museichefen Daniel Werkmäster tror inte att det digitala kan ersätta det fysiska rummet för konst.

– Det kan aldrig ersättas! Det är något annat.  

När höstsäsongen den här veckan inleds på museet är det med tre nya utställningar. Konsertverksamheten, som varit nedstängd i över ett år drar också igång igen, och baren och kaféet som varit stängda sedan november har öppnat.  Premiärkonserten står bandet Driften för, som består av Jenny Wilson och hennes man Christian Ekwall. Senare i höst kommer även artister som Frida Hyvönen, Elin Franzén och Andreas Tilliander. 

Lokalerna som tidigare bara fått ta emot sex besökare åt gången kommer nu att kunna ta emot 100 besökare samtidigt, så en viss begränsning av antalet besökare är det, men pandemin kommer inte att påverka utställningarnas teman. 

– Nej, det kommer vi säkert att se om några år hur konstnärer har påverkats av och skildrar pandemin, men nu kör vi planerade utställningar, säger Daniel Werkmäster. 

Den ovannämnda "Involution" öppnar den 9 september. Det är konstnärsduon Lundahl & Seitl som är omtalade för sina omslutande installationer där sinnen som hörsel, känsel, lukt och syn växelvis aktiveras, eller stängs av. På utställningen "Involution" får besökaren möta en skuggvärld från den antika Pergamonfrisen, inspirerat av öppningsscenen av Peter Weiss roman "Motståndets estetik". Med hjälp av VR-glasögon skapas den fiktiva världen och besökaren kan även själv bestämma över sina upplevelser genom sin aktivitet i rummet. 

En annan av höstens stora utställningar är "Engender my past". Uppsala kommuns ateljéstipendiat Victoria Verseau som är nyutexaminerad från Stockholms konsthögskola skildrar i denna utställning sina betraktelser av att exitera från man till kvinna genom en könskonfirmerande operation. 

– Hon gör både skulpturer och installationer och hela rummet blir en scen med hjälp av ljus och videoprojektioner där hon försöker gestalta tankarna kring vad kön är, men även tid och minne. Där finns alla känslor och rädslor, och frågor som vem är jag i allt som omger mig? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!