– Det ska bli jätteroligt. Det finns mycket folklore på Skansen. Vi kommer bland annat att spela en traditionell folkvisa som vi satt ihop med en brudmarsch, säger riksspelman Cajsa Ekstav, en av de uppländska medlemmarna i Systerpolskan.
Gruppen laddar nu inför sitt framträdande i Stockholm och ska också hinna repa med orkestern. Det blir ett kärt återseende, inte bara mellan medlemmarna då alla bor på olika ställen, utan också med Sanna Nielsen och Allsångsorkestern.
Systerpolskan består av sex spelmän, varav tre är från Uppland. Alla handplockades av Benny Andersson för två år sedan.
– Det var fantastiskt att jobba med Benny Andersson. Vi började spela in musik från dag ett, säger Cajsa Ekstav.
Samarbetet med Benny Andersson har gett gruppen en publicitet som folkmusiker vanligtvis inte får.
– Det finns ett stort och stadigt intresse för folkmusik i Sverige, men genren syns inte alltid i media. Tack vare vårt samarbete med Benny Andersson når vi ut till en bredare publik och får spela på fler scener, säger Cajsa Ekstav.
Hon har själv folkmusiken i blodet med spelmän i släkten. Under uppväxten i Vendel i Uppland var arvet från spelmannen Eric Sahlström påtagligt.
– Folkmusiken talade till mig tidigt. Vi brukade skämta om att i Vendel spelar man fotboll eller nyckelharpa, säger hon.
Familjen hade en nyckelharpa hemma när hon var liten, instrumentet som är starkt förknippat med Uppland. Här finns en obruten tradition av instrumentet som går tillbaka till de medeltida kyrkornas kalkmålningar av nyckelharpsspelande änglar.
Intresset för nyckelharpan var inte så stort på 1950-talet med under 60-talet gav spelmannen Eric Sahlström det en renässans – instrumentet kom att spelas och byggas över hela Sverige.
Traditionellt sett har folkmusiker ofta varit män, men idag är andelen kvinnor betydligt fler än tidigare. Och när det har skrivits om gruppen har det ofta framhållits att det just är sex kvinnliga folkmusiker.
– Vi är noga med att vi kallas spelmän, för det är den könsneutrala benämningen i vår bransch. Det är onödigt att ibland få höra att man är en kvinnlig musiker och inte enbart musiker. För oss är kvalitén det viktigaste. Sen bör man såklart ha en medvetenhet kring könsaspekten, speciellt som producent och arrangör, säger Cajsa Ekstav.
I sommar spelar Systerpolskan i Älvdalen i augusti och på Norrlandsoperan i september. De planerar också en ny skiva.
– Vi har många låtar på lager. Om vi lägger samman våra år av erfarenhet har Systerpolskan spelat i 230 år, säger Cajsa Ekstav.