Som UNT tidigare har rapporterat kommer Studiefrämjandet från och med höstterminen att överta delar av Uppsala musikskolas kö. Det var i januari i år som den privata musikskoleaktören Ahlin Musik utmanade barn- och ungdomsnämnden att lägga ut kommunal musikundervisning på entreprenad. Barn- och ungdomsnämnden utlyste då en upphandling där Ahlin Musik, Studiefrämjandet, Folkuniversitetet, Medborgarskolan samt Uppsala musikskola själva kom med bud.
– Vi utlyste upphandlingen dels för att vi hade kommunfullmäktiges uppdrag att korta kön till musikskolan, dels för att det kom en utmaning från Ahlin Musik, säger Cecilia Forss (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Så då måste man anta en sådan utmaning?
– Nej, det måste man inte. Men vi valde att göra det, säger Cecilia Forss.
Studiefrämjandet vann upphandlingen och tog därmed över köerna till instrumenten piano, gitarr, elgitarr, slagverk och fiol. De köande blir nu kontaktade av Studiefrämjandet med ett erbjudande om musikundervisning, men de som tackar nej till erbjudandet riskerar att förlora sin kötid till Uppsala musikskola.
– Det finns inget fritt val när något upphandlas, utan man erbjuds helt enkelt plats hos den aktör som vunnit upphandlingen. Däremot kan man på Studiefrämjandets hemsida kryssa i om man vill stanna kvar i kommunala musikskolans kö, och senare i höst kommer det att göras en avstämning och eventuell återflytt av dessa köelever, säger Ulf Lundström, styrstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Uppsala musikskola hade i december förra året 1155 elever i sin kö, en minskning med mer än en tredjedel jämfört med 2010 då man hade 1702 köelever. Varför har man då inte löst problemet med köer genom mer resurser till Uppsala musikskola?
– Det finns ett problem med överadministration inom Uppsala musikskola. Jag tycker att den kommunala musikskolan är en av landets bästa musikskolor, men det innebär inte att man använder pengarna på det effektivaste sättet, säger Cecilia Forss.
På Uppsala musikskola är man förvånade över hur Studiefrämjandet lyckats vinna upphandlingen.
– När man tittar på siffrorna som de har presenterat, förstår ingen av oss hur Studiefrämjandet ska kunna klara av det antal elever det handlar om med den kostnaden, säger Bo Frick, rektor för Uppsala musikskola.
Ni har haft långa köer till vissa instrument. Har ni någon förståelse för att barn- och ungdomsnämnden väljer att lösa köproblemet på detta sätt?
– Vi har under det senaste året haft ett uppdrag att minska köerna, vilket vi också har gjort och hade planerat att fortsätta med, säger Bo Frick.
Lars Häger, distriktschef på Studiefrämjandet, menar å sin sida att man mycket väl kommer att klara det uppdrag man åtagit sig.
– Jag förstår egentligen inte hur de andras anbud kan ligga så högt. Men så har Studiefrämjandet heller inget vinstintresse i detta, säger Lars Häger som hoppas på ett gott samarbete med Uppsala musikskola.
Anette Ahlin, vd för Ahlin Musik, är liksom Bo Frick kritisk mot upphandlingsförfarandet. Ahlin Musik erbjöd sig i kommunens upphandling att ta emot 655 elever för samma summa som Studiefrämjandet nu tar emot 1000 elever för, och har lämnat in en överklagan vilken avslogs i förvaltningsrätten i maj.
– Det är svårt att som liten aktör hävda sig mot ett statsunderstött studieförbund, säger Anette Ahlin.