UNT:s kulturjournalistik prisas

UNT:s kulturchef Lisa Irenius är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare.

Lisa Irenius intervjuas av Camilla Kvartoft som kommer att leda journalistprisgalan på Operaterassen i mitten av november.

Lisa Irenius intervjuas av Camilla Kvartoft som kommer att leda journalistprisgalan på Operaterassen i mitten av november.

Foto: Hanna Stjärne

Kultur och Nöje2013-10-29 17:05

Videon är inte längre tillgänglig

– Det känns stort och roligt att vara med i det här sammanhanget, en ära att bli nominerad! Extra roligt är att det riktar ljuset mot litteraturkritiken och den digitala läsningen, säger Lisa Irenius i telefonen från Bonnierfamiljens villa Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm där de nominerade journalisterna möter massamedierna på tisdagen.

Hon har nominerats för UNT:s unika e-boksprojekt tidigare i år. Där publicerades kritikernas marginalanteckningar i några recenserade böcker och till slut även läsares egna marginalanteckningar i en Oates-novell (se artikel intill). Projektet har fått stor uppmärksamhet bland läsare, medier och kulturaktörer runt om i landet.
– Jag fick idén på Bokmässan i Göteborg 2012 efter ett föredrag om hur läsare delar varandras läsupplevelser i sociala medier. Tänkte att det vore roligt om UNT:s läsare i framtiden kunde få möjlighet att följa våra litteraturkritikers läsning och arbete.

Framtiden visade sig ligga nära. Bara ett par månader senare var projektet i gång.
– Efter en initial kamp med tekniken hittade vi en app som fick det tekniska att fungera. Och vi gjorde överenskommelser med författare och förlag. Det blev ett otroligt lärorikt och givande projekt, säger Lisa Irenius.

Kritikerrollen kom att diskuteras såväl i papperstidningen som på nätet och vid möten mellan UNT:s läsare, frilansande litteraturkritiker och kulturredaktionen.
– Vi hade redan tidigare reflekterat kring kritiken och dess utveckling. Till exempel när vi experimenterade med att sätta betyg, eller inte göra det, på bland annat recenserade böcker. Då inbjöd vi också läsarna att vara med och diskutera kritikerrollen.

UNT:s läsare har fått vara med också i det här projektet genom att kritiskt läsa och diskutera en Oates- novell och få sina läsanteckningar publicerade. Och på nätet kan vem som helst tycka vad som helst om exempelvis litteratur.

Betyder det att den professionella litteraturkritikerns roll snart är överspelad? Eller åtminstone hotad?
– Tvärtom. Det här stärker kritikernas roll och visar på deras specifika kunskaper. Genom att i samband med en recension publicera kritikerns marginalanteckningar i själva boken får läsarna följa arbetsprocessen och får en inblick i vad det innebär att läsa och bedöma en text på det sättet. Snarare kan det bidra till att utveckla kritikerrollen, säger Lisa Irenius.

21 november avgörs det vem av de tre nominerade som får Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare (och de övriga kategorierna). Kanske blir det Lisa Irenius, kanske någon av de andra. Men redan nomineringen i sig är en stor uppmuntran, säger hon. I väntan på den stora dagen fortsätter arbetet som vanligt i en räcka av vardagar.

Vad är på gång?
– Vi funderar på att utveckla det här tankesättet bland annat till konstkritiken. Vi har många idéer på kulturredaktionen om hur vår journalistik kan utvecklas, bland annat med möten i nya kanaler mellan läsare och kulturjournalistik. Digitaliseringen öppnar för kulturjournalistiken att i högre grad bli en integrerad del av konstupplevelserna.
– Miljön på UNT gynnar nya idéer. E-boksprojektet uppmuntrades och stöddes hela tiden av UNT:s publisher Hanna Stjärne och ledningen. Och av kollegerna.

Lisa Irenius, kulturchef, 35 år, statsvetare med en masterexamen från College of Europe i Brügge, med ett antal understreckare i Svenska Dagbladet, några år på Axess och ett år som redaktör på Dagens Nyheters idé- och kritik, nu nominerad till Stora Journalistpriset: vad händer närmast?
– Det är klart vi ska fira! Sen ska jag gå på teknikkurs en dag. Som alla på UNT.

FAKTA

De är nominerade i år:

Årets Berättare
Josefine Hökerberg och Roger Turesson, Dagens Nyheter.
Randi Mossige-Norheim, Sveriges Radio
Daniel Velasco, Sveriges Radio

Årets Förnyare
Lisa Irenius, Upsala Nya Tidning
Kristoffer Triumf, Värvet.
Kenan Habul, Natalia Kazmierska och Stefan Mattsson, Aftonbladet

Årets Avslöjande
Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, SVT
Niklas Orrenius, Dagens Nyheter
David Baas och Christian Holmén, Expressen

Stora journalistpriset:
Stora journalistpriset delas ut årligen av Bonnier AB. Juryn består av fjorton personer, ordförande är Jonas Bonnier. Prisceremonin äger varje år rum i Operans Rotunda i Stockholm. 200 av Sveriges främsta journalister och mediechefer samlas till galakvällen. I år sker prisutdelningen den 21 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!