Cahmanorgeln från 1728 är unik i sitt slag. I slutet av 1800-talet blev denna typ av orgel nämligen omodern och i princip alla exemplar revs. Så också den som fanns i Uppsala domkyrka. Orgeln i Lövstabruk är den enda som finns kvar i sitt ursprungliga skick och på sin ursprungliga plats. För att uppmärksamma och sprida kunskap om instrumentet arrangerar föreningen Leufsta och Cahmanorgelns Vänner Cahmandagarna som äger rum i augusti varje år.
– Orgeln har en strålande underbar klang med 28 stämmor. Den kan låta som en trumpet, en flöjt, en mänsklig stämma. En gång när jag var lärarvikarie tog jag med några elever för att lyssna på den och sa ”det där var väl bättre än en synt?”. Och det höll de med om, de var jätteimponerade, berättar Yvonne Berger som är ordförande i föreningen.
Orgeln ägdes av familjen de Geer och det var troligen därför just den fick vara kvar. De var väldigt musikintresserade och såg till att orgeln kom till användning. I dag är den unik för norra Europa. På Cahmandagarna är det orgeln och kulturen kring den som står i centrum. När firandet startade för över 30 år sedan var det på initiativ av docent och organist Göran Blomberg. Han är den nu levande person som vet absolut mest om den gamla orgeln. I nästan 40 år har han spritt sin kunskap och har också medverkat på Cahmandagarna i alla år. Förutom honom bjuder föreningen in skickliga organister som är vana vid den typen av instrument.
– Marcus Torén är årets unga gäst. Hans pappa var professor i orgelmusik och spelade även han på Cahmanorgeln så man kan säga att det ligger i släkten. Jag har hört när Marcus övar och det låter helt makalöst.
Sedan ett par år tillbaka har man satt upp en barnmusikal under dagarna. I år uruppförs den helt nya Cirkus Cahman, skriven av kyrkomusikern Henrik Johansson som också arbetar deltid i Leufsta Bruks kyrka.
Hur stort är intresset för Cahmandagarna?
– Tyvärr inte så stort som det borde vara, orgelmusik är väl ingen kioskvältare direkt. Många tror att orgelmusik bara är psalmkomp. Men det är helt fantastiska konserter. Orgeln är ju som en hel symfoniorkester och det är en total upplevelse att lyssna på, säger Yvonne Berger.
Unik orgel firas i Lövstabruk
I över 30 år har Cahmanorgeln i Lövstabruk firats med en egen helg. Denna gång, 11 och 12 augusti, gästspelar organisten Marcus Torén och barnmusikalen Cirkus Cahman får sitt uruppförande.
Cahmanorgeln i Leufsta Bruks kyrka är nästan 300 år gammal.
Foto: EmmaLi Anséus
Cahmanorgeln
Föreningen Leufsta & och Cahmanorgelns vänner bildades för att vårda arvet från Lövstabruks storhetstid på 1700-talet. Leufsta Bruks kyrka fick en orgel byggd av Johan Niclas Cahman 1728. Han byggde flera liknande orglar, bland annat till Uppsala domkyrka, men samtliga är nu rivna. Cahmanorgeln är därför ett av Sveriges mest värdefulla historiska instrument.
Cahmandagarna
11 och 12 augusti i Leufsta Bruks kyrka
Marcus Torén spelar som inbjuden gäst. Han har utbildat sig både vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och vid Pariskonservatoriet. På konserten uppför han verk av bland andra Johann Sebastian Bach och Hugo Distler. Spelar gör också Göran Blomberg som medverkat på Cahmandagarna sedan starten för över 30 år sedan. Han håller en visning av orgeln med kombinerad kortare konsert på lördagen och en längre konsert på söndagen med verk av bland andra Dieterich Buxtehude och Georg Michael Telemann.