Ungas kamp mot nazister i ny bok

Han är Uppsalaprästen som skriver fantasy för unga. Nu kommer Mattias Lönnebo med sin nya bok ”Nattens jägare”, där några ungdomar tar upp kampen mot nazismen.

Mattias Lönnebo har arbetat som präst sedan 1992, och verkar sedan 1998 även som författare.

Mattias Lönnebo har arbetat som präst sedan 1992, och verkar sedan 1998 även som författare.

Foto: Michaela Hasanovic

Kultur och Nöje2014-09-18 07:16

– När man vaknar upp till en ny morgon då Sverigedemokraterna förstärkts ytterligare, inser jag att boken tyvärr är aktuellare än någonsin, säger Mattias Lönnebo.

Hans nya bok ”Nattens jägare” handlar om Emma, en tjej som känner sig smått ensam och deppad. Så blir hon tillsammans med klasskompisen Tomas, en kille som visar sig ha nazistiska kopplingar. Emma försöker göra allt hon kan för att få Tomas ur nazisternas grepp. Handlingen utspelar sig i ett Uppsala för några årtionden sedan, där ungdomarna bland annat råkar på en överlevande från förintelsen. Den andra delen av handlingen utspelar sig i ett slags ”fantasy-Afrika”, dit Emmas drömmar tar henne. Eller – är det bara drömmar?

– Jag har alltid varit starkt emot diskriminering och rasism, då jag sedan barndomen har sett hur människor blivit diskriminerade på grund av sin etniska bakgrund. Med ”Nattens jägare” har jag sökt skapa en både spännande och hoppfull berättelse där folk är lika mycket värda, och som förhoppningsvis berör läsaren. Det är ingen dystopi, men det är heller ingen lättsmält bok.

Trogna Uppsalabor kommer att känna igen sig väl i boken, där både nutida platser som Lärarhögskolan, Tiundaskolan och slottet och svunna som F16 figurerar. Alla karaktärer är dock fiktiva, säger Mattias Lönnebo.

Han arbetar sedan länge som präst. Lusten att skriva har dock alltid funnits där. 1998 gav Mattias Lönnebo ut sin första bok, barnboken ”Tagge och Snagge”, och har efter det fortsatt att skriva främst fantasy för ungdom. Utgivningen har skett både via de stora förlagen och genom eget förlag.

– Jag sitter en liten stund varje dag, och till sist får man ihop en bok. Det gäller framförallt att vara väldigt envis.

De egna författarförebilderna är bland annat C.S Lewis, JRR Tolkien och Ursula LeGuin.

– De har alla ett positivt budskap i sina böcker som jag uppskattar. Men jag läser även författare som Stephen King och William Golding – man lär sig väldigt mycket på att studera olika stilar.

Har Mattias Lönnebo då haft någon nytta av prästyrket i sitt författarskap?

– Absolut. Dels genom alla de fantastiska människor jag har mött. Dels genom insikten att en god berättelse, liksom en bibelberättelse, kan forma en inre värld hos oss människor och i förlängningen skapa goda förebilder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!