Tysk historia i Uppsala slott
Tapetsviten i Rikssalen i Uppsala slott vittnar om den dramatiska - och delade - tyska historien.
Flamländska gobelänger från 1600-talets slut i Uppsala slotts rikssal.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Det är ingen av hans ljugarhistorier att Charlotte von Münchhausen som bodde på slottet Leitzgau selade en häst och spände för en kärra. Sen for hon västerut med tapeterna på flaket. Året var 1945 och sovjetiska armén var på väg att erövra östra Tyskland. Hennes man baronen körde trampcykel. Medan järnridån gick ner bakom dem flydde godsägarparet vidare och hamnade till slut i Stockholm.
År 1952 köptes tapeterna till Uppsala slott genom en insamling organiserad av landshövdingen Georg Andrén. Charlotte von Münchhausen och hennes man hade ingen plats för så stora gobelänger. Till sitt slott fick de inte återvända. Sovjetiska armén dömde dem som brottslingar och deras egendomar konfiskerades. En del av godsets jordar delades upp i småjordbruk och tilldelades jordlösa bönder, främst flyktingar från Östeuropa. En annan del av gården blev kolchos med många anställda. I det som fanns kvar av slottet inrättade DDR-regimen en skola. När muren föll 1989 såg Leitzgau ut som en spökstad.
Bristen på färg och annat byggnadsmaterial gjorde att Leitzgau liksom hela Östeuropa höll på att rasa ihop.
När gränsen öppnades följde många invånare Charlotte von Münchhausen i spåren och flyttade västerut. I dag är befolkningen i östra Tyskland åldrad. Därför var det fint att se många barn som lekte intill slottet i Leitzgau när jag nyligen besökte staden. Där driver kyrkan en skola som är målad i glada färger. Själva slottet har blivit museum. Den tyska kulturmiljövården har lagt ner stora pengar på att renovera och återställa. Jordbruket är upprustat, men spåren efter kolchosen finns kvar.
När jag kommer tillbaka till Uppsala ska jag gå till rikssalen på slottet och titta närmare på tapeterna från Leitzgau.
Mikael Mogren
Teologie doktor, verksam vid Helga Trefaldighets församling i Uppsala, undervisar vid Faculté Protestante i Paris.
Mer läsning om tapetsviten från Tyskland finns att läsa i boken Rikssalstapeterna i Uppsala slott av Nils Brage Nordlander, utgiven av landstinget i Uppsala 1992.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!