Tyra Lundgren hade pippi på fåglar

Bror Hjorths Hus nya utställning lyfter reliefen. Det är en konstart som är lite bortglömd, men som har stor plats i det offentliga rummet.

Tyra Lundgren gjorde en hel del självporträtt när hon inte hade någon modell att tillgå. Tomas Järliden citerar henne: "Man är målarsugen och behöver ett ansikte".

Tyra Lundgren gjorde en hel del självporträtt när hon inte hade någon modell att tillgå. Tomas Järliden citerar henne: "Man är målarsugen och behöver ett ansikte".

Foto: Tina Lövrander

Kultur och Nöje2017-12-02 06:00

Den stora väggen i Bror Hjorths Hus utställningshall är nymålad i mörkgrönt. Museichefen Tomas Järliden tänkte att det skulle passa bra till Tyra Lundgrens keramikreliefer.

Här finns också skulpturer och en del målningar, kol- och blyertsteckningar. Det mesta står utplacerat på golvet längs väggarna och väntar på att hängas.

– Konstverken kom i går från Gotlands konstmuseum. Vi har inte hunnit packa upp allt, men vi känner oss ganska nöjda med hur det kommer att bli, säger Tomas Järliden.

Entusiastiskt berättar han om Tyra Lundgrens liv. Hon var en pionjär, som etablerade sig tidigt som självständig konstnär inom keramik.

– Hon var en av kvinnorna födda runt förra sekelskiftet som gjorde sig ett starkt namn, säger han.

I utställningen får man följa hennes konstnärskap, hur hon utvecklades och experimenterade och gick från avbildande till mer stiliserat.

Tyra Lundgren hade sina ateljéer i Stockholm och på Gotland, men hon har faktiskt lite Uppsalakoppling också. Åren 1922–24 var hon verksam vid S:t Eriks lervarufabrik i Uppsala.

Redan som femåring bestämde sig Tyra Lundgren för att bli konstnär och hon började tidigt på konstskola. Under första delen av 1900-talet reste hon mycket i Europa. Hon bodde i Paris, Helsingfors, Rom och Venedig.

– Hon var en fri konstnär, verksam vid flera olika ställen, berättar Tomas Järliden.

Bland annat blev hon 1936 den första kvinnliga formgivaren vid glasbruket Venini på Murano, centrum för den venetianska glasindustrin. Sedan bröt andra världskriget ut och Tyra Lundgren reste hem till Sverige för gott.

– Hon hade ett stort och brett konstnärskap med många olika uttryck. Hon var en otroligt mångfacetterad och spännande person, säger Tomas Järliden.

Han önskar att han hade fått träffa henne.

– Det hade varit jättespännande att prata med henne och få vara i hennes ateljé, säger han.

Men han var bara fem år när hon dog 1979, lika gammal som hon var när hon bestämde sig för att bli konstnär.

– Man får vara glad de gånger man får gör utställningar med de nu levande konstnärerna och träffa dem, konstaterar han.

I handen håller han en bok skriven av Marika Bogren, som doktorerar på Tyra Lundgren på konstvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Jag ringer upp henne och hon svarar på gotländska.

– När jag pluggade i Uppsala jobbade jag hemma på Gotland på somrarna. Jag gick vakt på Gotlands konstmuseum. Där finns ett antal självporträtt av Tyra Lundgren och jag blev tagen av henne, berättar hon.

I kontakterna med Tomas Järliden på Bror Hjorths Hus föreslog hon att utställningen skulle fokusera på relieferna. De är ett lite bortglömt konstspråk, menar hon.

– Relieferna var viktiga på 1940–60-talen när konsten blev offentlig på ett nytt sätt, säger hon.

I Uppsala tingshus hängde reliefen Kung Salomo och de två kvinnorna, tills den flyttades till Tierps tingshus.

Man skulle kunna säga att Tyra Lundgren har en del likheter med Bror Hjorth. Båda gjorde reliefkonst och båda skrev konstkritik. Och vem vet, kanske råkades de i Paris på 1920-talet.

– Jag tror att Bror Hjorth skulle ha gillat den här utställningen, säger Tomas Järliden.

Lördagens vernissage är redan klockan 12.30, för att inte krocka med Uppsala konstmuseums vernissage för Thomsonstipendiaterna.

Fakta

Mångsidig konstnär

Målaren, skulptören och glaskonstnären Tyra Lundgren levde 1897–1979. Hon gick på Tekniska skolan (dagens Konstfack) och Konstakademin i Stockholm samt i André Lhotes konstskola i Paris.

I olika perioder var hon knuten till Arabia i Helsingfors, Sèvres i Paris, Venini i Venedig, Gustavsberg och S:t Eriks lervarufabrik i Uppsala.

Till invigningen på Bror Hjorths Hus lördag 2 december kommer konstnärens systersondotter Helena Karner.

Den 25 januari kl 19.00 ger Marika Bogren en föreläsning om Tyra Lundgren på Bror Hjorths Hus.

Utställningen pågår till den 28 januari 2018.

Faktakällor: NE och Marika Bogrens bok Tyra Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!