Föreställningen ska med hjälp av hundra Uppsalabor berätta stadens egen historia. Inspirationen kommer från den tysk-schweiziska teatergruppen Rimini Protokoll, som arbetat med liknande slag av medborgarteater.
– Jag har arbetat med regissören Olle Törnqvist tidigare, och vi tog våra tankar om att göra något sådant till Linus Tunström som nappade på idén, berättar Rasmus Lindberg, dramatiker, som nu skriver manus till "Välkommen hit, välkommen hem".
Tanken är att de medverkande ska fungera som ett demografiskt tvärsnitt av Uppsala, och den slutgiltiga produkten kommer att bli en blandning av dokumentär och fiktiv teater. Av de hundra medverkande på scenen kommer tio personer att vara professionella skådespelare, tio kontrakterade statister, och resterande åttio vanliga amatörer. Med hjälp av en sociolog ska man nu söka efter ett statistiskt urval av Uppsalabor. Rasmus Lindberg hoppas att föreställningen ska väcka tankar kring vem staden är till för, och hur en typisk Uppsalabo egentligen är.
– Det blir helt klart en utmaning att konstruera en berättelse med så många personer på scen, och där man i förväg kan anta att åtminstone några kommer att vara indisponibla varje kväll. Det är helt klart väldigt roligt att skriva för hundra kroppar samtidigt. Som dramatiker är man van att tänka komprimerat – här gäller det istället att finna uppgifter åt hundra personer samtidigt, säger Rasmus Lindberg.
– Svensk teater är generellt sett väldigt intresserad av verkligheten, så visst är det ingen slump att Uppsala stadsteater sätter upp den här föreställningen nu, fortsätter han.
Dramaturgen Marie Persson Hedenius ser arbetsprocessen som öppen vad gäller teman för "Välkommen hit, välkommen hem".
– Det måste bli en slags växelverkan, en dynamisk process. Om vi bestämmer tema för tidigt är vi heller inte öppna i vårt sökande, säger Marie Persson Hedenius.
Vad hoppas då Rasmus Lindberg själv att föreställningen ska kunna förmedla?
– En stolthet över sin stad. Inte direkt lokalpatriotism, utan mer av en stolt grannskapskänsla. Att Uppsala är mer än bara ett universitet, säger Rasmus Lindberg.
Det officiella urvalet av medverkande medborgare har ännu inte börjat, men Rasmus Lindberg välkomnar alla intresserade att höra av sig till Uppsala stadsteater. "Välkommen hit, välkommen hem" har premiär i mars 2015.