Turbulent tid som kulturchef - nu går Starbrink vidare
Det i särklass bästa som hänt i Uppsala de senaste åren har varit tillkomsten av det nya konserthuset. Men den utdragna debatten skadar Uppsalas varumärke.
Foto: Björn Ullhagen
- Jag tycker i efterhand att jag var ganska modig som tog jobbet. Jag var bara 31 år, säger hon.
Någon nackdel av att vara ung kvinna på posten tycker hon inte att hon fick uppleva, snarare tvärtom, att det gav henne och Uppsala positiv uppmärksamhet.
Då kom Anna Starbrink från ett arbete i Stockholms stadshus och det är dit hon nu återvänder, om än med andra arbetsuppgifter. Hon blir vid årsskiftet kanslichef för skol-, kultur- och idrottsroteln i Stockholms stad.
Något lätt beslut att bryta upp från Uppsala har det inte varit. Hon våndades i veckor och hade ingående samtal med kommundirektören om sin situation.
Skälet är familjesituationen, svårigheten att kombinera familjeliv och arbete. Trots deltidsarbetande make har pendlingen och jobbet i Uppsala med tiden blivit en omöjlighet.
- Jag har två små barn, jag får helt enkelt inte ihop det. Jag satsar på familjen, men jag har också fått ett nytt bra jobb, säger hon.
Anna Starbrink ger dock inte intryck av att vara den som hänger läpp. Hon känner sig mycket nöjd med det som hänt inom kulturområdet under hennes tid i Uppsala.
- Det har varit en jättehäftig tid. Det är nog inte många kulturchefer som får uppleva så många reformer. Men om jag måste välja en sak blir det självfallet tillkomsten av Konsert & Kongress. Konserthuset slår allt, säger hon.
När jag frågar Anna Starbrink vad hon tycker om den stora konserthusstriden, hörs en tung suck. Den utdragna debatten är hennes största besvikelse under åren som kulturchef.
- För det första tycker jag att det var ett modigt och framsynt beslut att satsa på konserthuset när det var ganska tuffa ekonomiska tider. Debatten efteråt är väldigt tråkig och skadlig för Uppsala. De här eviga nålsticken där ganska ledande företrädare i vår stad ofta osakligt och svepande kritiserar Konsert & Kongress. Det skadar inte bara bolagets varumärke utan även Uppsalas varumärke. Det är jättedåligt för Uppsala, säger Anna Starbrink.
Hon säger att hon märker av den här kritiken när hon träffar kulturföreträdare från andra delar av landet.
- I stället borde vi vara stolta över konserthuset som har ett utbud som förmodligen sticker ut om man jämför över hela Norden, säger hon.
Andra satsningar som kulturnämnden genomfört de senaste åren som Anna Starbrink gärna vill framhålla är ombyggnaden av Biologiska museet till Biotopia och satsningen på Reginateatern, som båda drar många besökare.
Reginateatern var en av de första frågor som Anna Starbrink tog tag i som chef. Det blev en infekterad strid med överklagande och protester mot att ersätta gamla Skandiascenen efter ombyggnad med en professionell ledning på nya Reginateatern.
- När debatten rasade tvekade jag ibland om jag befann mig i en ankdamm eller sandlåda. Det blev mycket diskussioner om enskilda personer. Några av mina medarbetare blev osakligt påhoppade. Det kändes smutsigt.
- I efterhand kan jag säga att det var lärorikt och resultatet blev väldigt bra. Reginateatern drar ett stort publikintresse och har en frisk blandning i repertoaren, en inriktning även mot unga och med internationella inslag.
En stor sak var förstås firandet av en botaniker vid namn Linné härom året. Här satsade Uppsala rejält och kommunen släppte till sju miljoner kronor. Det fanns ingen politisk oenighet om satsningen, och samarbetet mellan kommunen och Uppsala universitet gick väldigt bra.
- Många tyckte att Linnéjubileet blev lyckat. Jag tror att det påverkade Uppsalaborna så att de kände en stolthet över sin stad, säger Anna Starbrink.
När Anna Starbrink tillträdde som chef sade hon sig önska en ökad satsning på biblioteken och det tycker hon att det blivit.
-Vi har fått kraftigt ökade öppettider på senare år på flera bibliotek och ett helt nytt bibliotek i Stenhagen. Stadsbiblioteket har i dag också en mer välkomnande miljö och flera förändringar är på gång som en ny barn- och ungdomsavdelning, samtidigt blir det kafé och även gården görs i ordning för besökare. Det är glädjande att politikerna velat satsa på biblioteken, tycker hon.
Kulturnämndens drog vid sitt senaste sammanträde ned på öppettiderna på Gränbybiblioteket, men hon försvarar det liksom nedläggningen av biblioteket i Gåvsta och menar att det kan bli bättre service med bokbuss.
En stor motgång var att Uppsala inte gick vidare i tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. Uppsala var sent ute i planeringen med sin ansökan.
- Det är klart att jag blev besviken, det kändes dötråkigt att få beskedet, men jag var inte oförberedd på att det kunde gå så här. De andra städerna hade jobbat sedan 2005 eller till och med sedan 2002. Uppsala hade jobbat med sin ansökan i åtta - nio månader. Att vi var sent ute var något som juryn uppehöll sig vid ganska mycket vid vårt möte.
- Att Umeå skulle gå vidare stod ganska klart. Uppsala och Lund hade gjort väldigt olika ansökningar Lund hade gjort en mer teoretisk modell och fört in EU-perspektiv, medan vi i Uppsala hade byggt vår ansökan kring ett antal ämnesområden som vi tycker är intressanta för både Uppsala och Europa. Juryn valde den andra modellen, konstaterar Anna Starbrink.
Utmaningen är nu att kulturnämnden får förverkliga en del av de projekt som fanns med i ansökan, t ex ett nytt konstmuseum. Anna Starbrink vill inte peka på någon lämplig byggnad för museet, men menar att det är viktigt att museet ligger centralt.
- En sak som jag gillar med Uppsala är att det finns en sorts omtänksamhet här som går lite utöver det vanliga. Vi värmer upp en skulptur, vi lyser upp byggnader i november och det finns en isbana på Vaksala torg. Stadsrummet blir lite mjukare och skönare att vara i, säger hon.
- Det är ett annat kulturklimat i Uppsala än när jag kom. Jag tycker att det finns ett djäklar anamma i dag. Det fixar vi! är inställningen, säger Anna Starbrink.
PERSONLIGT
Anna Starbrink
Ålder: 37 år
Bor: villa i Spånga
Född: född i Orsa, gymnasium i Mora. Uppväxt i en familj utan stark studietradition "men det fanns mycket böcker".
Familj: maken Jonas, Hugo, 3,5 år, och Maj, två år.
Karriär: personalvetare vid Stockholms universitet, politiskt engagerad för folkpartiet, politiskt sakkunnig hos Bengt Westerberg, handläggare på DIK-förbundet, borgarrådssekreterare på kulturroteln i Stockholms stadshus, kulturchef vid Uppsala kommun sedan 2002. Fritidspolitiker (fp) i trafikfrågor i Stockholms läns landsting.
Egna kulturintressen: främst litteratur, läser just nu Majgull Axelssons senaste roman Is och vatten, vatten och is.
Aktuell: slutar som kulturchef i Uppsala efter sex år vid årsskiftet.
Anna Starbrink
Ålder: 37 år
Bor: villa i Spånga
Född: född i Orsa, gymnasium i Mora. Uppväxt i en familj utan stark studietradition "men det fanns mycket böcker".
Familj: maken Jonas, Hugo, 3,5 år, och Maj, två år.
Karriär: personalvetare vid Stockholms universitet, politiskt engagerad för folkpartiet, politiskt sakkunnig hos Bengt Westerberg, handläggare på DIK-förbundet, borgarrådssekreterare på kulturroteln i Stockholms stadshus, kulturchef vid Uppsala kommun sedan 2002. Fritidspolitiker (fp) i trafikfrågor i Stockholms läns landsting.
Egna kulturintressen: främst litteratur, läser just nu Majgull Axelssons senaste roman Is och vatten, vatten och is.
Aktuell: slutar som kulturchef i Uppsala efter sex år vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!