Tufft läge för Uppsalas bokhandlar

Pocket Shop och Studentbokhandeln stänger sina butiker på grund av svag ekonomi, ett problem de delar med fler bokhandlar i Uppsala. Men det finns också ljus i mörkret.

Eija Schüssler på Läslusen aviserar att utbudet av leksaker, gosedjur och andra barnartiklar ska öka.

Eija Schüssler på Läslusen aviserar att utbudet av leksaker, gosedjur och andra barnartiklar ska öka.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2018-11-12 07:00

– Det går inte särskilt bra för oss. Vi kämpar med att nå lönsamhet, säger Anders Källgren, ägare av Drottninggatans bokhandel sedan våren 2017.

Han äger och driver även den riksbekanta och lönsamma Globe bokhandel i Ludvika sedan 1981. Bokhandeln är landets mest välsorterade med omkring 30 000 titlar. Anders Källgren är också ordförande i JB-gruppen som samlar cirka 35 av landets privatägda bokhandlar, bland dem Drottninggatans bokhandel.

– Det har visat sig svårare än vad jag trodde att driva bokhandel på distans. Försäljningen i Uppsala ökar månad för månad, men det går lite för långsamt, säger han.

Inför köpet hoppades han göra Drottninggatans bokhandel till hela Uppsalas bokhandel. Så har det inte blivit.

– Butiken har blivit en angelägenhet för dem som bor i centrum och dess närhet. När Studentbokhandeln försvinner kanske vi kan få lite fler kunder som månar om den fysiska och lokala bokhandeln, men det är nog på marginalen, säger Anders Källgren.

Strategin att vara en fullsortimentsbokhandel med författaraftnar och lokala boksläpp vill Anders Källgren hålla fast vid. Problemet är bara att för få kunder besöker butiken.

– På förhand såg jag flera fördelar med läget nedanför Carolinabacken med många bokintresserade som passerar. Det var en missbedömning. Nu har jag insett att Drottninggatan främst är en gata för fortkörare, säger Anders Källgren.

Han säger sig ha tålamod i arbetet med att nå lönsamhet även om det inte är oändligt.

– Innan jag fick höra om nedläggningen av Pocket Shop och Studentbokhandeln hade jag en gräns vid 1 april 2019. Men nu kan jag tänka mig att skjuta på den, säger han och hoppas på en stark julhandel.

En bokhandel som nått lönsamhet är The English Bookshop.

– Det ser bättre ut än någonsin. Vårt senaste bokslut är det bästa sedan starten, säger Jan Smedh.

Tillsammans med Christer Valdeson driver han sedan 1995 bokhandeln med fokus på engelskspråkig litteratur.

Det senaste bokslutet visade på ett resultatet på 699 000 kronor efter finansnetto. Sedan dess har försäljningen ökat ytterligare, enligt Jan Smedh.

– Det finns säkert flera orsaker till det. En anledning är förstås den ökade uppmärksamheten när vi utsågs till världens bästa bokhandel.

I april blev The English Bookshop utnämnt till Bookstore of the Year på mässan The London Book Fair.

För en annan nischad bokhandel, Läslusen, som fokuserar på barnlitteratur, går verksamheten runt men inte mer. Det uppger ägaren och bokhandlaren Eija Schüssler, som noterat en något svagare bokförsäljning under det senaste året. Hon aviserar därför en förändring i butikens sortiment.

– För att kunna fortsätta driva Läslusen kommer jag att snabba på omvandlingen från renodlad bokhandel till present- och barnbutik med böcker i utbudet.

Det innebär mer av leksaker, gosedjur och inredningsdetaljer. För att prylarna inte ska ta för mycket plats från böckerna ska källarplanet renoveras och öppnas upp som butiksyta.

Hur det går för jätten Akademibokhandeln med två butiker i Uppsala (Gränbystaden och LundeQ på Stora Torget) är oklart.

– Vi kan inte ge någon konkret information för enskilda butiker, men generellt sett har vi två starka lägen i Uppsala. Båda våra butiker har en stor potential och vi ser en positiv utveckling i båda, skriver Kristel Schepers, Akademibokhandelns försäljningschef, i ett mejl till UNT.

Detta har hänt

I slutet av oktober kom besked om att Studentbokhandeln på Sysslomansgatan och Pocket Shop i Resecentrum läggs ned på grund av svag ekonomi.

Studentbokhandeln stängs under våren 2019. Sex fast anställda berörs. Bokhandeln startades 1963 och ha sedan 1994 ägts av Uppsala universitet och Studentkåren

Pocket Shop stängs vid årsskiftet. Tio medarbetare berörs. Butiken öppnade sin Uppsalabutik i det gamla stationshuset 2003 och flyttade in i nya Resecentrum 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!