Tranströmer i lyrikafton om Tranströmer

Efter många års betänketid ger nu Uppsalasångerskan Emma Tranströmer tillsammans med pianisten Andreas Kreuger en musikalisk lyrikafton med texter av och om Tomas Tranströmer - i Gävle konserthus.

Emma Tranströmer

Emma Tranströmer

Foto:

Kultur och Nöje2007-10-06 00:01
- Idén att göra en föreställning kring pappas dikter har jag haft länge. Men vissa idéer måste man hinna växa i. Och jag ville först stå på egna ben och ha en egen position och status. Nu känner jag mig trygg i min yrkesroll, säger den 46-åriga mezzosopranen, som bytte yrke från journalist till sångerska när hon var 34 år.

Föreställningen, som hon själv har skrivit manus till, har fått rubriken Dagsmeja efter en dikt som pappa Tomas skrev 1961, när Emma var nyfödd.
- Den handlar om en särskilt lycklig period i pappas liv.
Dagsmeja är en hyllning till Tomas Tranströmer, men inte enbart i hans egenskap av poet eller pappa, utan...
- ... Tomas Tranströmer som vägvisare och livsguide i konsten att vara människa. Jag sentimentaliserar inte, pappa får sig nog några kärleksfulla slängar. Och jag hoppas att publiken snarare ler eller skrattar än snyftar, säger Emma Tranströmer.
Föreställningen bjuder bland annat på nio tonsättningar av Tomas Tranströmers dikter. En av dem- Närvaro av Gud - har Maurice Karkoff gjort, de övriga står Fredrik Jakobsson, komponist i Tullinge, för. Flera av dem har han skrivit direkt för Emma Tranströmer och Andreas Kreuger.

Den senare spelar också några solostycken. Bland annat vänsterhandsstycket The Vigil av Frank Bridge.
- Det är det stycke jag allra mest förknippar med pappa och som han ofta spelar.
Tomas Tranströmer drabbades av en stroke 1990 och lever sedan dess med afasi, alltså nedsatt förmåga att uttrycka sig med ord. Men han har ändå givit ut diktsamlingen Den stora gåtan. Och han spelar piano med vänster hand.
- Fysiskt har pappa förändrats av sin stroke, men inuti är han intakt. Han skojar lika mycket som förut och tänker lika bra. Jag försöker spegla en skapandeprocess som är sig väldigt lik oavsett yttre omständigheter. Manuset bygger på mina barndomsminnen och de samtal jag har med pappa, på vårt sätt. Både mamma och pappa har godkänt mitt manus.

En av dikterna/sångerna är Från mars 79: "Trött på alla som kommer med ord,/ ord men inget språk/ far jag till den snötäckta ön. / Det vilda har inga ord."
- Den handlar om politiken. Över huvud taget om när ordens ursprungliga innebörd byts ut på väg till makten. När pappa tröttnade på alla tomma ord, for han ut till skärgårdsön och njöt av tystnaden och naturen, säger Emma Tranströmer.
Hon kommer att läsa dels de tonsatta dikterna, innan hon sjunger dem, dels ett antal andra dikter. Och hon berättar om dikternas tillkomst, om samtal hon haft med sin far kring dikterna och livet.
Men varför gör hon det i Gävle och inte i hemstaden Uppsala?
- Jag debuterade faktiskt i Gävle. Och samme man, som engagerade mig då, har arrangerat den här föreställningen: Stefan Lundqvist, numera pensionerad från Musik Gävleborg.
Emma Tranströmer
Bor: i lägenhet i Uppsala.
Familj: femåriga dottern Alice.
Yrke: frilansande artist, sångerska och manusförfattare.
Aktuell: med föreställningen Dagsmeja, ett författarporträtt ur en dotters perspektiv, om och till Tomas Tranströmer i Gävle konserthus kl 17 söndag 14 oktober.

Tomas Tranströmer
Författare och psykolog född 1931, debuterade med 17 dikter 1954. Hans dikter från drygt fem decennier är översatta till mer än 40-talet språk och han omtalas ofta som Nobelpriskandidat. 1990 drabbades han av stroke och afasi, men skriver fortfarande lyrik och gav 2004 ut samlingen Den stora gåtan. Tomas Tranströmer bor i Stockholm och på Runmarö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!