I förra veckan fyllde Youtubes svenska sida fem år och den amerikanska åtta, men det känns som om videosajten har funnits i evigheter. Samma sak är det med Facebook (öppnades för svenskar 2006), Twitter (2006) och Instagram (2010).
Tjänsterna har snabbt blivit så viktiga i våra liv att det kan upplevas som om vi alltid har haft dem. Det ligger också nära till hands att tro att vi alltid kommer att använda dem.
Man behöver dock inte studera historien särskilt länge förrän man inser att inget varar för evigt, framför allt inte på nätet.
Det tydligaste exemplet på det är sökmotorn Altavista som dominerade fullständigt fram till millennieskiftet då en viss uppstickare vid namn Google började göra sig hörd.
Faktum är att internets historia är full av sådana gamla tjänster som en gång i tiden ansågs oumbärliga av många, men som i dag lever en tynande tillvaro, eller bara har försvunnit.
Här listar vi några av de största elefanterna på internets kyrkogård. Du minns väl?
Dobedo
Svenska webbchatten Dobedo fick på bara några månader över 100 000 användare och den fick flera priser när den lanserades 1998. Riskkapitalbolag gick dessutom in med pengar. Utgångspunkten var en saga om en ö upptäckt av en professor ditrest i en luftballong. Man skapade en avatar och fick sedan inreda ett eget chattrum som man fick besök i. Sajten gick i konkurs 2001 under uppmärksammade former i samband med att it-bubblan sprack.
Status: Nedlagd.
Everyday.se
Betraktades som en "startpunkt för internet" där bland andra TV 3 och Z TV höll till i mitten på 1990-tal.
Status: Länkar numera vidare till Tele2.
Lunarstorm
Lunarstorms förlaga hette Stajl Plejs och var Europas första webbmötesplats, skapad av svensken Rickard Ericsson 1996. 1 januari 2000 bytte sajten namn till Lunarstorm, efter Rickards flickväns användarnamn på Stajl Plejs. Lunarstorm blev Sveriges största webbcommunity med som mest 1,2 miljoner medlemmar, de flesta ungdomar. Lunarstorms popularitet sjönk kraftigt under andra hälften av 00-talet, från ca 100 000 inloggade samtidigt år 2006 till ca 1 500 år 2009. Konkurrens från Bilddagboken, Hamsterpaj och Facebook angavs som skäl. 2010 lades Lunarstorm ned.
Status: Länkar vidare till Hamsterpaj
Spray
Spray var från början en it-konsultfirma grundad 1995 men den blev mest känd som en populär webbportal med bland annat e-posttjänsten kurir.net, radiotjänsten Spraydio, hbt-sajterna Sylvia och Sylvester samt dejtingservicen Spraydate. Sprays slogan löd "Här börjar internet".
Status: Spray finns kvar och säger sig fortfarande vara stora inom dejting och mail.
Torget.se
Torget lanserades av Posten 1996 som en marknadsplats på nätet. Besökarna kunde chatta med kändisar, skriva i diskussionsforum och skapa en egen hemsida. Posten lade ner hundratals miljoner på webbplatsen som också hade en redaktion som skrev artiklar.
Tanken var att Torget skulle öka handeln över internet och ge posten större intäkter för pakethanteringen, men Posten gick 900 miljoner back på satsningen och webbplatsen levde en tynande tillvaro innan den lades ned 2006.
Status: Länkar vidare till Lokaldelen.se
ICQ
Direktmeddelandeprogrammet ICQ lanserades redan 1996 av en grupp israeliska it-pionjärer. Många minns säkert ikonen i form av en blomma och det lilla ljudet "oh-oh" varje gång någon skickade ett snabbmeddelande över nätet.
1998 köpte amerikanska nätjätten AOL israeliska företaget Mirabilis skapelse för 675 miljoner kronor. I mitten på 00-talet tog MSN Messenger över allt mer. I november förra året meddelade slutligen Microsoft att även Messenger ska läggas ned.
Status: Finns kvar och finns bland annat som tillägg till Facebook, vad man nu ska med det till.