Trängsel, dofter och välfyllda kassar

SJUNDE DAGEN. Bokhandelns roll i förändring märks också i årets bokreakataloger som i år är betydligt tunnare än vad de brukar vara, skriver Bo-Ingvar Kollberg.

Bo-Ingvar Kollberg

Bo-Ingvar Kollberg

Foto:

Kultur och Nöje2009-02-22 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den traditionella bokhandeln befinner sig i omdaning. Nätbokhandeln lägger beslag på allt fler andelar av försäljningen och vad som länge varit en veritabel kulturoas är på väg att anta en ny skepnad. Den tiden är inte avlägsen när vi inte längre kan ströva runt på upptäcktsfärd bland hyllor och bokbord, ladda batterierna och fröjdas över gamla och nya titlar. Bokhandeln krymper sortimentet och lagerhållningen.

Denna roll i förändring märks också i årets bokreakataloger som i år är betydligt tunnare än vad de brukar vara. Men det bör inte hindra någon från att infinna sig på ort och ställe på tisdag den 24 februari då bokfesten börjar. De historieintresserade har i år gyllene tillfällen som väl aldrig förr att fylla på i magasinen. Akademibokhandeln LundeQ deltar i utförsäljning av Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk. Här är det bara att lasta varukorgen full, så mycket man orkar bära. Guideböckerna till vanliga turistmål hör också till de attraktiva titlarna denna gång. Även matböckerna är många med klassikerna Rutiga kokboken och Bonniers kokbok i spetsen. I tider när det gamla skolbetyget i uppförande börjar komma till heders igen, kan det finnas skäl att förse sig med ett exemplar av Magdalena Ribbings Nya stora etikettboken.
Intresset för gamla saker och ting har ökat under senare år, inte minst genom uppsaliensaren Knut Knutssons populära tv-program om antika föremål. Den som vill bilda sig på egen hand härvidlag har bara att ta för sig bland volymer om möbelkonst och stilar. Alla intresserade av ungdomskultur och de ungas musik letar rätt på böckerna om Beatles, Bob Dylan, Elvis och U2. Att de enbart föreligger på engelska skall inte behöva utgöra något hinder. Bokrean innehåller som vanligt ett stabilt utbud av lexikon. Ett riktigt fynd är annars trebandsutgåvan av Den svenska litteraturen, översikten över vår litteraturs historia i en uppdaterad version med Sven Delblanc som en av upphovsmännen. Att Tolstojs Krig och fred står i reahyllorna betyder inte att det bara är att passera. Det här är den kompletta utgåvan som skiljer sig på flera punkter från de gamla upplagorna. De som påstår sig redan ha läst Krig och fred får i hemläxa att ta sig igenom boken en gång till.

Förr i världen stod skönlitteraturen alltid främst i bokreakatalogen. Så är det inte längre. Det hör till allmänbildningen att ha Ekelöfs och Tranströmers dikter tillgängliga hemma vid. Bokrean ställer upp! Bland romanerna bör särskilt Ernst Brunners Yngling på guld, Agneta Pleijels Drottningens chirurg, Kjell Westös Där vi en gång gått, Mig äger ingen av Åsa Linderborg och Peter Kihlgårds Kicki och Lasse nämnas. Liksom Jonas Gardells Jenny. Det var för den han tilldelades Siripriset på Bokens dag i Uppsala vid ett bejublat framträdande för några år sedan. Att läsa Anne Franks dagbok borde var ett måste för varje ny generation. Två av förra århundradets värsta skurkar är porträtterade av Simon Sebag Montefiore och Bengt Liljegren som skrivit böcker om Stalin och Hitler. Amerikanen Richard Ford är en av mina egna kandidater till Nobelpriset i litteratur. Möjligen kunde översättningen dock ha varit bättre av Som landet ligger. En obligatorisk roman för alla bokläsare är Thomas Manns Buddenbrooks. Att fjolårets Nobelpristagare J-M G Le Clézio redan finns med i bokrean med några av böckerna som nytrycktes i samband med utmärkelsen är ett tidens tecken. Webben i all ära. Men trängseln bland hyllorna, doften av tryckfärg och papper, botaniserandet bland titlarna och de välfyllda kassarna under hemvägen hör onekligen till livets höjdpunkter.