Under hösten har vi kunnat följa Tiundaelevernas intensiva diskussioner kring böcker som nominerats till Barnens romanpris i Sveriges Radio. Idag tillkännagavs vinnaren, Marie-Chantal Longs "Den blomstertid nu kommer", till det eftertraktade priset. Det var hennes bok som föll de bokälskande sjätteklassarna och jurymedlemmarna Oskar Bergström, Molly Brus Thurfjell, Adam Cleusix, Abel Mesfin, Matilda Stenerhag och Jesper Thorsbrink mest i smaken.
Motiveringen till priset lyder: ”Boken är ett perfekt spännande drama om Wahid, Fred och Tarzan som blir kriminella. Språket spelar roll. Man lär sig mycket om samhället. Om att gå igenom något jättejobbigt, när man gör fel och ångrar sig. En härligt utdragen historia om att hålla en hemlighet.”
Jurymedlemmen Oskar Bergström är lyrisk då UNT frågar honom om varför han fastnade för just Marie-Chantal Longs bok:
– Den var så beskrivande och tragisk. Boken hade allt: spänning, lite romantik men framför allt var det den moraliska aspekten som jag fastnade för, om huvudpersonen skulle bekänna sitt brott eller inte.
Molly Brus Thurfjell instämmer i lovorden:
– Det var en spännande bok som slutade lite mystiskt, vilket jag tycker om, och den var lätt att leva sig in i. Det var roligt att sitta med i juryn men det var svårt att välja bland de nominerade böckerna eftersom alla var så väldigt bra.
Vinnarförfattaren Marie-Chantal Long är strålande lycklig över priset.
– Jag är otroligt glad eftersom det är ett erkännande från bokbranschen. Mest glad blir jag för att barnen valde min bok! De är ju min målgrupp. Dessutom är det en revansch eftersom flera bokförlag inte ville ge ut "Den blomstertid nu kommer". Svenska är inte mitt språk och varje gång jag får godkänt så blir jag jätteglad, säger Marie-Chantal Long.
Long har nämligen franska som modersmål men säger att svenskan blivit hennes "arbetsspråk" efter 35 år i Sverige. Förutom vinnarboken har hon gett ut tio barn- och ungdomsböcker sedan debuten 2003 och har också skrivit ett flertal pjäser för barn och unga.
Hur kommer det sig att du valt att skriva för barn och ungdomar?
– Jag känner ett ansvar. Jag vill förmedla hopp och jag ser mina böcker som en typ av vägvisare, säger Marie-Chantal Long.