Tioåring överraskar i Londons centrum

KRÖNIKA. Åtskilliga konstnärer har fått Londonbor och turister att häpna på stan under de senaste tio åren. Shonibares flaskskepp på Trafalgar square känns som en av de mest klockrena, skriver Cristina Karlstam.

Cristina Karlstam, kulturredaktionen, UNT.

Cristina Karlstam, kulturredaktionen, UNT.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Kultur och Nöje2010-08-27 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett tre meter långt flaskskepp med färgglada afrikanska segel pryder denna sommar den fjärde plinten på Trafalgar Square i London. Den nigeriansk-brittiske konstnären Yinka Shonibare har utvalts att visa ett konstverk mitt i Londons hjärta. I tio års tid har projektet pågått, och åtskilliga konstnärer har fått Londonborna och turisterna att förvånas, förtjusas och ibland förfäras över sina verk. Shonibares skepp känns som ett av de mest klockrena; här får Lord Nelson på sin piedestal se det afrikanskflaggade skeppet utmana imperiet dag efter dag.

Tidigare utvalda konstnärer har bland annat varit Marc Quinn, Storbritannien, med skulpturen av den gravt handikappade gravida Alison Lapper, Thomas Schütte, Tyskland, som byggde ett hotell i plexiglas för torgets fåglar och Antony Gormley, Storbritannien, som valde att låta hugade besökare agera levande skulpturer i ögonhöjd med torgets hjältestatyer.
I tio år har konstmuseet Tate Modern bjudit in konstnärer att fylla den väldiga turbinhallen med skulpturala verk. Först ut var då nästan 90-åriga Louise Bourgeois, USA, som fick konstvärlden att häpna över sin vitalitet och originalitet. Efter henne kom konstnärer som Anish Kapoor, Indien, Doris Salcedo, Columbia, och polacken Miroslav Balka. Denna sommar gapar hallen tom i väntan på Ai WeiWei som drar in med sin konst om någon månad. Det finns skäl att vänta sig något alldeles extra när den frispråkige kinesen får husera fritt i det väldiga rummet.

Tioårsjubileum firar också arkitekturprojektet hos Serpentine Gallery i Hyde Park. Internationellt verksamma arkitekter bjuds årligen in för att bygga en temporär sommarpaviljong. Man började på högsta nivå år 2000 med Zaha Hadid, Irak, och har sedan kunnat presentera tillfälliga byggnadsverk av storheter som Oscar Niemeyer, Brasilien, och Frank Gehry, Kanada. Årets paviljong, en lysande orangeröd skapelse med plats för möten, umgänge, vila, servering och kvällsprogram, har skapats av den franske arkitekten Jean Nouvel. Färgmatchade blomsterrabatter inramar den tilltalande, välbesökta paviljongen.
I Foyles bokhandel på Charing Cross Road presenteras utvalda verk i påkostade lyxband. Den sydafrikanske Nobelpristagaren J M Coetzees roman Disgrace (Onåd) är en av de premierade böckerna, ”celebrating 100 Years of Quality International Writing” som det står på omslaget.

På bordet strax intill ligger den unga nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies nya novellsamling The Thing Around Your Neck. Flygresan hem till Sverige ägnar jag åt hennes smidiga berättarkonst, tidigare demonstrerad i hennes båda till svenska översatta romaner En halv gul sol och Lila hibiskus.
Sannerligen är det inte längre självklart endast gamla England som behärskar världshaven, varken de geografiska eller de kulturella.