Tillsammans skriver vi historia

MEDIEKRÖNIKA. Alla vi som använder oss av sociala medier bidrar till att bygga upp ett enormt arkiv inför framtiden. Låt oss hoppas att de stora företagen inte behåller informationen för sig själva, skriver Björn Lövenlid.

Kultur och Nöje2013-01-19 11:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan lanserade Facebook sin nya söktjänst "Graph Search". Med hjälp av den ska man kunna söka bland sina vänner på ett helt nytt sätt.
Vill man till exempel hitta någon som tycker om bergsbestigning, är medlem i Amnesty och dessutom har frigående nakenråttor hemma så ska man kunna hitta det, om inte bland sina närmaste vänner så i alla fall bland sina vänners vänner.

Experterna sågade snabbt lanseringen och beskrev den som ett antiklimax. Själv har jag dock svårt att släppa tanken på vad verktyg som Graph Search faktiskt kan bidra med, i framtiden.

Tänk när våra barnbarnsbarn sätter sig ned för att nysta bland all information som deras anfäder har lämnat efter sig, eller när framtidens forskare försöker få grepp om hur åsiktsströmningar och livsmönster har utvecklat sig genom åren. Alla vi som använder oss av sociala medier bidrar ju till att bygga upp ett enormt arkiv inför framtiden.

Visst kommer eftervärldens historiker att få filtrera bort oerhörda mängder av meningslösa statusuppdateringar om gymbesök och cupcakes, men de kommer också att finna mängder av samband som leder till nya insikter:

För några månader sedan lanserade Linköpingsföretaget Memento en ny sorts kamera. Man fäster den kombinerade gps-sändaren och kameran på sina kläder, sedan tar den automatiskt två bilder i sekunden och dokumenterar hela ens liv i fotografier.

Fenomenet kallas "lifelogging" och bör vara en mardröm för den konspiratoriskt lagde paranoikern med mycket att dölja, men det är också en nymodighet som kan innebära oanade möjligheter i framtiden.
Om "livsloggandet" slår igenom på bred front så kommer eftervärldens historiker att kunna söka sig bakåt och vara "flugan på väggen" vid stora händelser.

Vi har länge vant oss vid att det är segrarna som skriver historien. Vinnarna har haft makten över de berättelser som har format kulturhistorien och det är segrarna som har bestämt vad som fortfarande ska synas när glömskans dimmor börjar sänka sig över det förflutna.

Kanske kommer allas vårt gemensamma nätarkiv att ändra på det. De alternativa berättelserna kommer att vara så många och så lättillgängliga att den som börjar leta snart upptäcker att vår historia inte är så gemensam som man i förstone kan tro.

I onsdags släppte sajten Royal Pingdom statistik som visade att "internetpenetrationen" i Sverige ligger på hela 92,7 procent. Bland alla dessa svenskar finns det förstås inte bara framgångsrika vinnare utan också gott om förlorare, marginaliserade individer samt en och annan vettvilling.
Tillsammans skriver vi historien, och ger bort den till några få jätteföretag på den amerikanska västkusten.

Låt oss hoppas att Graph Search är ett steg mot ökad transparens och öppenhet. Ett företag som Facebook, med sina 600 miljoner aktiva användare, har närmast en moralisk skyldighet att inte behålla all sökbar information för sig själva.