Tillbaka till Kalifornien

That lucky old sun är en musikalisk svit, en skimrande resa tillbaka det södra Kalifornien där Brian Wilson växte upp, skriver Ulf Gustavsson.

Foto: Joe Giblin

Kultur och Nöje2008-09-24 00:01
POP Brian Wilson har gjort en lång resa, från det tidiga 60-talets surfpop med Beach boys i ett alltid soligt Kalifornien och en kultförklarad klassiker som Pet Sounds några år senare, till drogmissbruk och psykisk sjukdom. Sedan reser han sig som fågel Fenix ur askan vid dryga 60, gör några spektakulära soloturnéer och nu vad som förmodligen är hans starkaste skiva i eget namn.

That lucky old sun är en musikalisk svit, en skimrande resa tillbaka det södra Kalifornien där Brian Wilson växte upp, ungdomshedonismens paradis som nu ses genom ett helt livs luttrade erfarenheter, men alltjämt med en grundton av optimism.
Wilsons produktion är ren och avskalad, mest akustiska instrument, och visar tydligt hans musikaliska rötter i gospel, rythm and blues, musikal och annan americana. Men också med de typiska Wilsonska melodivändningarna, arpeggiofigurerna, chant-effekterna och de virvlande vokalstämmorna.

Själv har han inte sjungit så bra sedan Beach boys-tiden, och han har god uppbackning av sin turnégrupp. Vid 66 års ålder är Brian Wilson alltjämt en kreativ artist, med en värld av melodier i sig. Sådant ger hopp.
Brian Wilson
That lucky old sun
(Capitol/EMI)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!