The Stoner fångar lyssnaren

Uppmärksammade svenska kvartetten The Stoner tar med lyssnaren till jazzens 1960-tal när allt var möjligt på nya albumet Hat music, inspelat live i en liten studio på tjeckiska landsbygden.

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-19 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med andra ord anknyter The Stoner och dess frontgestalt och saxofonist Nils Berg till jazzens mer fritänkande ådra, där stämningsmåleri och personligt uttryck är betydligt viktigare än virtuoseri och konventionellt skönspel.

Musiken på Hat music går en suverän balansgång mellan soloinpass, kollektiv improvisation och Nils Bergs komponerade teman, utan att skarvarna kan urskiljas. Här finns ett avväpnande naivistiskt drag i det stundtals pantomimiska, lätt skruvade utspelet, men också vemodsfyllda stråk av folklore och som sagt något av 60-talets nyfikna jazzestetik - nästan så att musiken hade platsat till någon nya vågen-film.

Som lyssnare fångas man från första stund av den lågmälda folklyriken i öppningsspåret I skogen, sedan roas man och utmanas i sina föreställningar om hur jazz ska låta, av en av de profilstarkare grupperna på senare års svenska jazzscen, jämte EST och några till.

Samme Nils Berg återkommer som gäst på Lina Nybergs nya cd, en liveinspelning av hennes uppmärksammade jazzshow på Teaterstudio Lederman. Skivan får betraktas som något av en souvenir från den showen, då Nybergs sceniska utspel och närvaro går skivlyssnaren förbi.

Likväl kan man njuta av den utmanande känslomässiga spännvidden och expressiva vokala attacken hos Lina Nyberg när hon vrider och bänder på såväl egna melodier som t ex Harry Lloyds Where did they go, eller en sensuell Jamaica Farewell.
Hon räds inte att satsa för fullt och rentav sjunga "oskönt" ibland, och komptrion med pianisten Cecilia Persson följer henne ypperligt.

Ett spännande möte mellan jazz och modern kammarmusik utgör cd:n Scope, med musik av gitarristen Johan Berke och saxofonisten Fredrik Nordström i arrangemang för kombinerad jazzkvintett och brasskvintett. Det har blivit en harmoniskt fritänkande klangfresk med tvära kast, från impressionistiska brassjok till rotnära hardbop. Vem sa att den svenska jazzen har stelnat?

Och så några utrikes jazznyheter. Konstellationen Fly med saxofonisten Mark Turner, basisten Larry Grenadier och trumslagaren Jeff Ballard tar upp den i dag sällan hörda saxtriosättningen som på 60-talet odlades av artister som t ex Ornette Coleman. Nya cd:n Sky & country bjuder ett mjukt lyriskt jazzspel med harmoniskt fria tyglar där alla tre instrumenten har lika värde. Ett sympatiskt koncept.
Och på tal om gränsöverskridanden så förenar Israelfödde kontrabasisten Avishai Cohen sånger på hebreiska, ladino och engelska på albumet Aurora, där han också sjunger. Ett lågmält elegiskt drag dominerar, när Cohen och hans musikanter varsamt undersöker musikens inneboende valörer och multikulturella influenser.

The Stoner (Hoob)
Avishai Cohen (EMI)


Lina Nyberg (Moserobie)
Johan Berke & Fredrik Nordström, (Phono Suecia)
Fly (ECM/Naxos)