Temadag för gatukonst på Uppsala konstmuseum

Vad får finnas i "vårt gemensamma vardagsrum", den offentliga miljön? Det debatteras under en temadag på Uppsala konstmuseum på lördag, där representanter för gatukonst medverkar på olika sätt.

Kolbjörn Guwallius

Kolbjörn Guwallius

Foto: Emma Paulsson

Kultur och Nöje2008-02-27 15:46
Gatukonsten håller på att ta ett kliv in bland den etablerade konsten. I Västerås och i Norrtälje pågår just nu utställningar om och med gatukonst och nu på lördag är det Uppsala konstmuseums tur att hysa den kontroversiella konstformen MED en temadag under rubriken Living room.
Det blir flera föredrag och en filmvisning av den 70 minuter långa dokumentärfilmen Rätten till staden av Kolbjörn Guwallius. Där medverkar ett flertal gatukonstnärer som berättar om sin konst.

Dagen avslutas med en paneldiskussion där även besökare inbjuds att debattera gatukonst och etiken kring den.
- Vi är glada för att vi fått tunga namn inom genren som Tobias Barenthin Lindblad, redaktör för tidskriften Underground Productions och Benke Carlsson, pr-konsult på Publik samt författare till boken Street Art Stockholm att medverka, säger Emma Fahlström.

Hon är sponsor och eventkonsult i organisationen Uppsala samtidskonst som är med och arrangerar temadagen. Det är en organisation som vill arbeta med och för unga som vill uttrycka sig med konst, bland annat med att anordna temadagar och utställningar.
- Gatukonst är omstritt och vi vill se till att genren debatteras. Det offentliga rummet präglas av att det blir alltmer låst och människor tillåts i mindre omfattning att uttrycka sig där. Det offentliga rummet är viktigt i en demokrati, säger Emma Fahlström.
- Med gatukonst menar vi inte en tunnelbanevagn som är "taggad" med tuschpenna, utan mer subtila yttringar. Man kan till exempel gå förbi en lyktstolpe flera gånger innan man upptäcker att det finns ett konstnärligt verk på det.
Temadagen produceras i samarbete med Uppsala konstmuseum och Grand.

FOTNOT: Living Room äger rum lördagen 1 mars kl 11.00 - 16.00 på Uppsala konstmuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!