Tecknare som aldrig blir klar

Som barn brukade Tobias Törnqvist använda blyertspennan till att rita figurer i skolböckerna i stället för att ställa upp mattetal. Intresset för teckningen har hållit i sig och nu belönas han för sin konst med årets stipendium för unga tecknare av Bror Hjorthföreningen.

Tobias Törnqvist klipper i sina teckningar och skapar collage som kan överraska även honom själv.

Tobias Törnqvist klipper i sina teckningar och skapar collage som kan överraska även honom själv.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2007-09-14 09:44
- Man drar ett streck och plötsligt börjar något att hända. Det finns något magiskt i enkelheten, att det enda man behöver är penna och papper. De flesta har väl testat att rita, men jag har fastnat, säger Tobias Törnqvist och ler.
I morgon, lördag, är det vernissage för hans utställning Det måste finnas ett bättre sätt på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Tolv teckningar ritade i blyerts, tusch och akvarell samt två teckningsböcker med korta texter kommer att visas.
- Jag är lite nervös för att besökarna ska tycka att jag har frångått teckningen för mycket där jag har använt akvarell. Men för mig är det teckningar, säger Tobias Törnqvist.
Akvarellteckningarna målade han i somras, men på utställningen visas också sådant han ritade för fem år sedan.
- Det känns fint att få visa vad jag har gjort under några år, och inte bara det allra senaste.

Han säger att han är en riktig lantis från början, uppväxt utanför Säffle i Värmland. Numera bor han i Stockholm sedan han började på Konstfack för fyra år sedan. Men det var i hemtrakterna som konstintresset väcktes. Med lite hjälp av den värmländska konstnären Lena Cronqvist.
- Jag såg en utställning av henne i Karlstad. Då hade jag inte sett så mycket konst tidigare och det var något levande i hennes målningar som gav mig lust.

Många av verken som visas på Bror Hjorths Hus har Tobias Törnqvist skapat genom att klippa i sina teckningar och göra collage av de olika delarna.
- Collagetekniken är lite som att lägga pussel. Eller som att syssla med scenografi, tavlan blir en scen där jag flyttar runt de urklippta delarna tills jag är nöjd.
Teckningarna presenteras ofta som serier där motiven hänger ihop. I den aktuella utställningen ingår sex tavlor i serien En blåsig dag, som Tobias Törnqvist gjorde förra året.
- I den har jag utgått från moln, landskapsmotiv och djur. Jag tycker om att ha med djur i teckningarna, antagligen för att jag är så barnslig.

Vissa av serierna har tryckts som häften eller böcker i mindre upplaga. Två av dem, Familjen och Blommans bruk, ingår i utställningen. Teckningarna kompletteras av korta texter, och bokformen är något Tobias Törnqvist vill fortsätta med.
- Snart är skolan slut, men det betyder inte att jag är en färdig konstnär. Jag hoppas att jag kan utvecklas hela livet och att jag gör den där barnboken jag har drömt om så länge, säger han.
Personligt/ Tobias Törnqvist
Född: 1978 i Vänersborg, uppväxt utanför Säffle.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Familj: Flickvän i Stockholm, mamma och pappa i Säffle, syster i Malmö och bror i Tierp.
Gör: Studerar femte och sista året på Konstfack i Stockholm.
Utbildning: Bild och form på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng, konstvetenskap vid Karlstads universitet, konstutbildningar på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och Konstfack i Stockholm.
Aktuell: Bror Hjorthföreningens teckningsstipendiat 2007. Stipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till unga tecknare som studerar vid någon av landets fem konsthögskolor, som uppmuntran och för att lyfta fram teckningen som en självständig konstart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!