Under tisdagskvällen presenterades vårprogrammet på Uppsala stadsteater med Maria Freeney som ciceron. Stadsteaterchefen Linus Tunström är nämligen tjänstledig för att regissera Faust på Dresdens stadsteater.
Stadsteatervåren börjar redan i december med en Sverigepremiär av famljeföreställningen "Robin Hoods hjärta". Samma Islandsbaserade fempersonersteam som redan satt upp pjäsen på Royal Shakespeare Company i London, i Bergen och har den på gång i Ontario i Kanada, gör det i Uppsala också.
– Det är inte den traditionella berättelsen om Robin Hood, utan en mörkare och mer farlig version. Här är han absolut inte nobel utan kriminell och stjäl åt sig själv tillsammans med sitt grabbgäng. Berättarperspektivet finns hos Marion. Det är hon som är hjältinnan, berättar Selma Jörnsdottirsom regisserar tillsammans med Gisli Örn Gardarson.
– Marion har flytt till skogen från en prins som hon inte vill gifta sig med. Hon beslutar sig för att starta ett eget rövarband. Hon vill visa att det går att leva utan egoism, berättar Emelie Wallberg som spelar Marion - eller Martin, när Marion klär ut sig till man.
Det nya året inleds med en fars som av regissören Edward af Sillén utlovas vara helt fri från sex, "Skvaller". Det handlar en viceborgmästare som skjutit sig strax före en fest och ett advokatpar som till varje pris vill dölja denna skandal för gästerna som börjar droppa in. Intrasslade lögner och svettigt galna situationer utlovas.
I "Välkommen hit, välkommen hem" har Uppsalaborna huvudrollerna.
– Tanken är att vi ska beskriva hur det är att leva i Uppsala här och nu. Professionella skådespelare, amatörer och hundra vanliga Uppsalabor ska få göra det tillsammans. Det är rena drömprojektet, säger Olle Törnqvist, regissör.
Föreställningen baserar sig på intervjuer och rena sifferfakta. En samarbetspartner är sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Men det ska också blandas upp med ren fiktion, skrivet av Rasmus Lindberg.
Är man intresserad av att bli en av dessa hundra Uppsalabor som får vara med på scenen har Stadsteatern en informationsträff 23 november.
Till vårens realism på Uppsalascenerna hör också "Partiledaren som klev in i kylan", baserad på den nyligen utgivna boken om Håkan Juholt, den helt nyskrivna "Tjock-Steffe" som UNT redan berättat om och "Kvinnor över 40 vad ska man med dem till" där regissören Eva Dahlman försöker svara på frågan tillsammans med dramatikern Malin Lagerlöf och den fem kvinnor och en man starka ensemblen.
– Det blir en föreställning med klimakterium, statistik och sång och dans som är baserad på mångas historier, säger Eva Dahlman.