Teaterhösten är här

Vålnader, fascister och livskrisande medelklassmänniskor samt en vilsen trädocka är lite av det som syns på Uppsala stadsteaters scen i höst. Under måndagen presenterades höstens program.

Pojkarna

Pojkarna

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2013-08-26 18:16

Klassisk dramatik, som Shakespeares Hamlet, Tjechovs Tre Systrar och den mera moderna Vem är rädd för Virgina Woolf av Edward Albee, präglar stora delar av Uppsala stadsteater repertoar i höst. Världens mest spelade pjäs, Hamlet, har dessutom teaterchefen Linus Tunström valt att regissera själv.

Inspirationen har han hämtat från många olika håll och inte minst, som han själv betonar, från den politiska situationen i dagens USA med spänningar mellan idealism och pragmatism. Uppsättningen är placerad i ett samtida amerikanskt Arizona, kryddat av medeltid och död och där skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson spelar huvudrollen.

Är Hamlet den ultimata drömrollen?
– Ja, jag skulle ljuga om jag inte sa att det var det. Det var det första jag lärde mig utantill som skådespelare. Jag har dessutom haft en hund som hette Hamlet. Stora människors öden är som intressanta ben att tugga på för oss skådespelare, säger Jakob Hultcrantz Hansson.

Inleder hösten gör dock Tjechovs klassiska Tre systrar, ett av få äldre dramer med idel kvinnliga huvudroller. I denna uppsättning: Mikaela Ramel, Julia Marko Nord och Linda Kulle.
– Som med alla klassiska pjäser har Tre systrar en allmängiltighet som går att applicera på dagens samhälle där människan strävar efter mening och lycka – då som nu. Det är en suverän pjäs, dessutom med tre komplexa kvinnliga karaktärer, säger Mikaela Ramel.

Som brukligt finns också plats för nyskriven dramatik. Klas Abrahamsson och Erik Gedeon, ”föräldrarna” till förra årets Evig ung, återkommer nu med Min vän fascisten. Tvärtemot vad man kanske kan tro är detta ett sångdrama fyllt av humor och samhällskritik – och utan en endaste talad textrad.

Nyskriven är också iscensättningen av Jessica Schierfauers Augustprisbelönade ungdomsroman Pojkarna. Den spelas som skolföreställning och kretsar kring frågor om könsidentitet och dess begränsningar.

Något av samma tema går också delvis igen i stadsteaterns stora familjesatsning: Pinocchio, där huvudroll spelas av Katharina Cohen.
– Det ska bli roligt att få utforska ett neutrum, ett hen som senare väljer att bli pojke och som lär sig vad det innebär att vara människa, säger Katharina Cohen.
Allt dessutom ackompanjerat av nyskriven musik och en färgsprakande cirkusmiljö, förtydligar pjäsens ”domptör” Dritero Kasapi.

Nypremiär av Fanny & Alexander och Brott & Straff samt en rad spännande gästspel väntar också i höst. Till våren utlovas ett storslaget gästspel. Come Together får inte ens plats på stadsteatern utan visas på Fyrishovs nya multihallar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!