Teater vill skapa civilkurage

Teatergruppen Ung utan Pung gästar på tisdagen Sävja fritidsgård i Uppsala med föreställningen Chilla eller tjalla. Pjäsen handlar civilkurage och om att våga vittna och följs av diskussion där brottsofferjouren, närpolisen, råd och stöd samt fritidsledare deltar.

Teatergruppen Ung utan pung.

Teatergruppen Ung utan pung.

Foto:

Kultur och Nöje2011-08-30 07:49

Allt oftare syns rubriker om unga som blir utsatta för olika sorters brott. Brott som många gånger kan vara svåra att hantera och till och med anmäla. Teatergruppen Ung utan Pung har därför valt att skapa en pjäs kring problematiken.
–  Vi hoppas kunna ”trygga upp” ungdomarna i ett slags förebyggande syfte så att de vet vart de ska vända sig ifall de råkar ut för ett brott. Vi vill visa på att det finns folk som kan hjälpa och att man inte behöver sitta ensam med sina tankar och känslor, säger producenten Jenny Sjöstedt.

Chilla eller tjalla handlar bland annat om en tjej som blir sexuellt ofredad på en fest. Hon ringer polisen men blir angripen av andra unga som kallar henne tjallare och svikare.
– Pjäsen behandlar frågor som civilkurage, mod och hur man är som kompis. Allt är dessutom gjort med glimten i ögat – utan pekpinnar. Chilla eller Tjalla är en show med dans och musik blandat med allvar.

Ung utan Pung firar 30 år som teatergrupp nu på lördag. Gruppen startade ute i förorten Rågsved utanför Stockholm, där de fortfarande håller till. Medlemmarna är många men i just föreställningen Chilla eller Tjalla medverkar skådespelarna Linn Malmvärn, Paula Sundberg, Minik Daorana, Josefin Reinhard och Victor Ståhl- Segerhagen och för manus och regi svarar ensemblen tillsammans med Johan Sundberg samt för musik och text Leif Hultqvist.
– Vi skriver alltid kring ämnen och ungdomsfrågor som engagerar oss och som bottnar i ett genuint samhällsintresse och ett socialt engagemang.

Chilla eller tjalla har spelat i tre år, oftast upplagt som ett projektarbete för skolor med efterföljande lärarhandledning och övningar i bland annat mod och civilkurage. Allt dessutom kostnadsfritt då Allmänna arvsfonden finansierar projektet. Tidigare i påskas spelades en mellanstadieversion av pjäsen i Uppsala.
– Föreställningen i Sävja riktar sig till hög- och gymnasieungdomar och självfallet också till föräldrar. Alla föräldrar borde se föreställningen. En förälders inställning är det absolut mest avgörande för om en ungdom vågar vittna, säger Jenny Sjöstedt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!