Tävla i musik

"Det går inte att tävla i musik." Påståendet dyker upp varje år inför uttagningarna till Melodifestivalen.Det går visst att tävla i musik. Det tävlas ständigt i musik.

Foto:

Kultur och Nöje2008-02-23 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Inte endast eller ens främst inom populärmusiken. Och inte är det något nytt påfund heller. Redan i den antika Grekland var musik en gren i de pythiska spelen. I Wales på 1100-talet tävlade barderna i poesi och sång.
För att inte tala om hur man tävlar och har tävlat inom andra konstarter: Zorn och grabbarna tävlade om prispengar och ära med sina målningar, poeter har tävlat och tävlar - tänk bara på aktuella poetry slam; teater var rena tävlingsformen för århundraden sedan.

Dagens unga blivande eller nyblivna högutbildade yrkesmusiker, är välbekanta med tävlandet. Ta till exempel 15-åriga Maria Verbaite från Uppsala. Hon är helt inriktad på att bli konsertpianist och är redan en tävlingsveteran med flera internationella segrar i bagaget.
Tusentals skickliga unga pianister tävlar på pianoarenor runt om i världen.

Likadant är det för andra instrumentalister och även för sångsolister, körer, dirigenter och tonsättare.
Utan segrar - som leder till prispengar, priskonserter och därpå följande engagemang, är det svårt och kanske rentav omöjligt att nå den absoluta toppen inom respektive genrer.
Tanken slår mig, att det handlar om en betygssättning in absurdum. Inte nog med att de här ungdomarna så småningom tar mastersexamen vid konservatorier och musikhögskolor. De ska stå där inför sin jury, bedömas offentligt och få klara papper på att de kom etta eller tvåa...eller hamnade på jumboplats.
Konstens top models.

Kan man då inte helt enkelt ta studenten, gå något års musikhögskoleförberedande utbildning, gå vidare till Musikhögskolan och ta grundexamen och eventuellt mastersexamen och sedan ge sig ut i yrkeslivet som professionell musiker, utan att tävla?
Absolut. Det gör förmodligen de flesta. Men tävlingarna lockar hela tiden dem som känner sig extra taggade och tänker sig en solistisk världskarriär.
Tävlingar som Idol och Melodifestivalen är krusningar på musikhavets yta.

Betyg i skolan debatteras ständigt; anställningsintervjuer skapar fjärilar i magen och levnadsbeskrivningar (cv, curriculum vitae) vässas allt mer noga när vi söker jobb - tja, de flesta av oss slipper i alla fall tävla på en scen inför jury och publik för att få jobb.