Taslima Nasrin får fristad i Uppsala

Den bangladeshiska författaren Taslima Nasrin är den hotade författare som får en fristad i Uppsala. Hon har anlänt till Uppsala i hemlighet och med stort säkerhetspådrag. Nu får den till livet hotade författaren bostad och försörjning i Uppsala de närmaste två åren.

Foto: Scanpix

Kultur och Nöje2008-06-02 00:01
Taslima Nasrin är läkare och författare, både poet och prosaist. Hon har två fatwor, dödsdomar, hängande över sig.
Just det mod och den frispråkighet, som hon prisas för av det internationella författarsamhället, är det som har fått fundamentalistiska muslimska krafter att utfärda fatwor 1994 och 2007.
Taslima Nasrin berättar i sitt författarskap om hur det är att vara kvinna i ett strängt patriarkaliskt och religiöst styrt muslimskt land.
- Min mormor var outbildad och fick stryk av sin man. Min mor var outbildad och fick stryk av sin man. Jag är utbildad till läkare och fick stryk av min man, har hon både sagt och skrivit.
Vill man läsa mer om hennes liv, kan man gå in på hennes hemsida www.taslimanasrin.com och läsa de flera hundra sidor långa skildringarna av hennes uppväxt: My girlhood och My stormy youth.
Till Uppsala har hon anlänt utan anhöriga.. Hennes liv i flykt befrämjar inte familjeliv. Inte hälsa heller - hon är inte frisk. I mars i år besökte hon, enligt uppgift från flera källor, i hemlighet Uppsala och Akademiska sjukhuset för att få akut läkarvård.
Taslima Nasrin är just nu mycket trött och vill vänta med att ge längre intervjuer. Hon är van att bli ansatt av medier och försöker att själv välja vilka hon talar med snarare än att finnas till hands för alla engagerade journalister.

Det här är inte hennes första period i Sverige. 1994 bodde hon här och tilldelades Tucholskypriset av Svenska Pen, författarföreningen som arbetar för författares frihet och mänskliga rättigheter. Priset säkrade hennes försörjning den gången. Dessutom fick hon asyl och svenskt medborgarskap.
Nu är det Uppsala kommun som håller med såväl bostad som försörjning. Och ett antal personer i Uppsala, däribland prästen och riksdagskvinnan Cecilia Wikström, som står i ständig förbindelse med Taslima Nasrin, hjälper henne att få ett kontaktnät inom Uppsalas författar-och universitetssamhälle.
- Jag känner Taslima Nasrin som en mycket speciell person. Det blir man kanske om man har ett pris på sitt huvud. Hon är ju en aktivist, otroligt radikal, verkligen en kämpe. Man måste beundra henne, säger Cecilia Wikström.

Hon har tagit över partikamraten Terry Carlboms tankar när det gäller att stå upp för hotade författare. Terry Carlboms idé om att göra Uppsala till författarfristad förverkligades inte när hans förslag var aktuellt i början av 1990-talet, under hans tid som generalsekreterare för internationella Pen. Men när Cecilia Wikström lade fram förslaget i sin version häromåret blev det antaget av folkpartiet och ingår nu i partiets politiska program.
- Det här är en investering i Uppsalas renommé som en stad att vara stolt över. Om man nu vill se det i ett sådant perspektiv, säger Terry Carlbom.
Han påpekar att kriterierna för vem som får bli fristadsförfattare måste få skifta. Det viktiga är ofta, säger han, att det är bråttom att rädda författaren undan akut förföljelse. Kanske också författarens familj.
- Det kortsiktiga målet är att bereda trygghet. Det långsiktiga att underlätta författarens kreativitet att blomma också i exil.
Och Uppsalas kommunfullmäktige gör nu alltså verklighet av den politiska idén genom att ställa en möblerad tvårumslägenhet, med hyra, el osv betalda, till den gästande fristadsförfattarens förfogande, plus 5000 kronor i månaden under en tvåårsperiod.

Förra gången Taslima Nasrin var en längre period i Sverige, bodde hon i Stockholm, men besökte Uppsala, bland annat som gäst hos Uppsalaförfattaren Carola Hansson.
- Hon var hemma hos oss på middag. Och jag visade henne Uppsala. Hela tiden var hon bevakad av säkerhetsvakter. De satt i vår källare när vi åt.
Rundturen i Uppsala företogs i den skottsäkra bil med svärtade rutor som stod till Taslima Nasrins förfogande - eller snarare: som hon var tvungen att färdas i tillsammans med sina säkerhetsvakter.
- Jag jobbade aktivt i Pen då och det var genom Pen's försorg som Taslima Nasrin kom till Sverige 1994. Jag minns att hon inte trivdes så bra. Hon var omtumlad och olycklig och längtade hem. Nu har hon levt på det här sättet i nästan 15 år, stackars hon, säger Carola Hansson, som kommer att träffa sin bangladeshiska författarkollega igen inom kort.

FAKTA:
Tucholskypriset är uppkallat efter den tyskjudiske författaren Kurt Tucholsky, som flydde undan nazisterna och sökte fristad i Sverige. Priset instiftades 1985 och därefter tilldelats förföljda och hotade författare, som härmed erbjuds en prissumma på SEK 150 000 och en tid av arbetsro för att kunna skriva. Tidigare har bl.a. Salman Rushdie (England), Svetlana Alexievitch (Vitryssland), Faraj Sarkoohi (Iran) och den syrisk-kurdiske författaren Salim Barakat erhållit priset.

Fatwa, (arabiska), fetwa, utlåtande eller "svar" av en mufti eller religiös lärd över en fråga gällande islams regler. De förekommer i dag inom skiftande områden som bankväsende, straffrätt och politik, förutom det som kan kallas rådgivning för den enskilde. Ayatolla Khomeynis s.k. dödsdom mot författaren Salman Rushdie var en fatwa, ett svar på en direkt fråga ställd till honom av en grupp från Storbritannien.
(Källa: Nationalencyklopedin)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!