Sverigepremiär för Christinas resa i Rikssalen

— Jag sjunger mycket gammal musik. Drottning Kristina och hennes betydelse för musiken stöter jag ständigt på i mina efterforskningar runt de verk jag sjunger, säger sångerskan Susanne Rydén.Hon är initiativtagare till föreställningen Christinas resa, som har Sverigepremiär i Rikssalen på Uppsala slott på söndag.

Kultur och Nöje2004-06-05 00:00
Föreställningen Christinas resa har redan haft världspremiär 17 maj i Middle Temple Hall i London. Detta med anledning av jubileumsfirandet av ett fördrag mellan Sverige och England som skrevs på av Oliver Cromwell och drottning Kristina. Men på söndag blir det alltså första gången Christinas resa framförs i Sverige.
— Det ger lite rysningar att Sverigepremiären äger rum samma dag men 350 år senare i Rikssalen, just på platsen för drottning Kristinas abdikation, säger Susanne Rydén.

Barockmåltider
Det är sedan tänkt att föreställningen ska följa den abdikerade drottningens färd i en turné ner genom Sverige, Tyskland och vidare genom Italien. Slutmålet är drottning Kristinas eget palats i Rom, där det givetvis också ska bli en föreställning. Föreställningsturnén ska kantas av seminarier, samt i vissa fall också barockmåltider, lika den som ska serveras på Uppsala slott på söndag efter föreställningens slut.
Föreställningen bygger mest på musik från drottning Kristinas tid, men också på hennes brev och dagboksanteckningar, samt ögonvittnesskildringar från hennes resa till Rom efter det att hon avsagt sig tronen i Rikssalen på Uppsala slott 6 juni 1654.
— Min grundidé var att skapa ett allkonstverk runt drottning Kristina. Avsikten är inte att berätta hela hennes historia, utan snarare ge glimtar ur hennes liv och tankesfär för att väcka nyfikenhet på henne och hennes roll som kulturpersonlighet, säger Susanne Rydén

Röd tråd
Det finns dock ett slags röd tråd i handlingen, som startar med Kristinas barndom och som avrundas med livet som abdikerad kunglighet och kulturpersonlighet i Rom.
Susanne Rydén gestaltar själv drottning Kristina, inte minst vokalt. Barocksång är en av hennes speciella områden inom sången.
— Man använde röstens vibrato på ett annat sätt under den här tiden. Eftersom barockinstrumenten var strängade med senor hade musiken ett mildare ljud och sångaren behövde inte ta i så mycket. Texten var viktig och speglade musiken, berättar Susanne Rydén.
Skådespelaren Björn Granath, annars knuten till Dramaten, medverkar som en slags recitatör eller berättare i föreställningen. Vid drottning Kristinas hov visades åtskilliga hovbaletter och det ska förstås vara dans med i en föreställning om henne. Dansaren Hans Nilsson från Operabaletten ger uttryck för drottningens tankar, drömmar och kommentarer. Men koreografen Susanne Jaresand är inte precis känd för att syssla med äldre dans.

Modern koregraf
— Hon är en häftig modern, kvinnlig koreograf, precis som Kristina var en häftig, modern kvinna och kulturutövare på sin tid. Vi vill skapa en förankring i vår samtid och det var därför vi bad Susanne Jaresand göra koreografin, säger Susanne Rydén .
Kostymskaparen Charles Koroly har gjort Kristinas klänning till föreställningen, en klädnad fylld med symbolik, enligt Susanne Rydén.
— Den är stel och magnifik. Jag lyfter bokstavligen av mig hela klänningen vid abdikationen. Charles har inspirerats av bilder av klänningar från tiden, men själv lagt till symbolik för bland annat makt.
Även musikerna från Stockholms Barockensemble är en del av scenbilden, förutom att de förstås spelar. Musiken är komponerad av 1600-talsmusiker som Marazzolli, Rossi, Pasqualini, Weber, Cesti, Corelli och Stradella. Susanne Rydén har haft hjälp av Kia Hedell och Lars Berglund från Uppsala universitet att leta i Dübensamlingen på Carolina Rediviva efter musik från Kristinas 1600-tal.
— Drottning Kristina var den första som tog hit musik från kontinenten och hon har betytt oerhört mycket för svenskt musikliv, säger Susanne Rydén.
— Väl nere i Rom fortsatte hon att ha kontakt med sin samtids kompositörer och tog mycket aktiv del i deras musikskapande förutom att hon ordnade med operaföreställningar och konserter hemma i sitt palats.

Konsert i domkyrkan
Redan under lördagskvällen, efter dagens alla symposier blir det en konsert i Uppsala domkyrka med barockmusik där Susanne Rydén är solist. Milke Falck dirigerar och medverkar i övrigt gör Uppsala domkyrkokör och Stockholms barockensemble.
Det symposium som ska hållas i Rom då föreställningen Christinas resa når staden kommer att vara helt inriktat på Kristinas roll för musiken. Uppsala universitet kommer att vara involverat även i det samt i turnén i övrigt för att idka kulturutbyte mellan länderna längs Christinas resa.

UNT-fakta


Susanne Rydén
Svensk sångerska, sopran med huvudinriktning på äldre musik främst barockmusik.
Född i Småland, bor med sin familj i Stockholm.
Verkar mest utomlands men har också medverkat i operauppsättningar på Drottningholm och på Norrlandsoperan. Hon har gjort ett flertal skivinspelningar, senast med Bach Collegium Japan och Cantus Cölln.
Förutom att Susanne Rydén har titelrollen i turnéprojektet Christinas resa, ska hon också turnera i USA och Japan i år , samt sjunga Euridices roll i Glucks opera Orpheus och Euridice på Ystadsoperan i sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!