Varje dag gör vi svenskar mellan 30 och 35 miljoner sökningar på Google. Vilket innebär att Googles årstopplistor ger en unik inblick i de frågor som rör sig i våra huvuden.
Ganska många saker kan man så klart räkna ut utan att kika på listorna. Som att det i toppen återfinns stabila poppisar som Facebook, Justin Bieber, Bolibompa, Zlatan, AIK och H&M. På samma sätt är det också tämligen självklart att Gangnam Style och Euphoria är de låtsökningar som har ökat mest sedan förra året. Eller att Loreen (melodifestivalssegern), Whitney Houston (dödsfallet) och Olle Ljungström (Så mycket bättre) nu hamnat i trendtoppen.
Desto mer intressant är det att kika på vilka sökningar med inledningen "Hur..." som ökat under 2012.
Listan ser ut så här:
1. Hur mycket bilskatt
2. Hur... på engelska
3. Hur fungerar Instagram
4. Hur länge i belastningsregistret
5. Hur tvättar man
Jag stirrar på listan i några minuter. Vad säger den om Sverige 2012?
Landet där vi är besatta av skatter, där vi pratar mer och mer engelska (men där våra kunskaper ändras långsammare än vårt behov), där nya sociala medier ständigt måste bemästras, där allt fler (uppenbarligen), hamnar i klammeri med rättvisan och där curlinggenerationen nu har vuxit sig så gammal att den måste börja ta tag i sitt liv helt på egen hand?
Lämnar man de trendande sökningarna och går över till de absolut mest populära, förstärks bilden av pengafixeringen. Överst på den listan återfinns nämligen "Hur mycket skatt".
Här kan man stanna upp och fundera lite. Vi kan faktiskt undra om ALLT i hela världen - och dessutom för första gången i historien få omedelbara svar. Vad gör vi då? Tar tillfället i akt och frågar om skatt. Sedan pratar vi kanske om byggandet av ett kunskapssamhälle, vad vet jag.
När vi är färdiga med de ekonomiska göromålen är vi nästan komiskt parbildningsfixerade. På plats nummer fyra kommer frågan hur man hånglar. Jo, jag vet, det är en berättigad fråga. Möjligen berättar inte Google att när vi väl lärt oss tekniken, får vi också vara beredda att ta konsekvenserna (på plats tre kommer: "Hur känns förvärkar"). Därefter måste vi snabbt som attan komma på ett unikt namn till den nyfödde (på plats nummer två: "Hur många heter...?")
På något känns det ändå skönt att få det svart på vitt, att vi trots allt är så beständiga. För innerst inne bär vi alla en fråga inom oss som vi ofta dröjer lite grann med att hojta ut i offentligheten. Vi kan i och för sig få tag i vilken information som helst, vilket gör att vi ofta låtsas kunna saker vi egentligen inte kan. Men ge oss lite tid, så slipper till sist även den mest avslöjande frågan ut. På plats tio kommer: "Hur gör man?"
Ja, hur i hela friden gör man?
Äsch, nu blev det så där jobbigt igen. Undrar hur mycket skatt jag kommer att få betala i år?