Det har gått snabbt för den Stockholmsbaserade utvecklaren Mag Interactive. Studion startade i början av 2011, med en idé om att man ville se hur långt man kunde komma på spelmarknaden. Vid tidpunkten toppades listorna på Apples digitala butik Appstore av spelet ”Wordfeud”, en slags digital variant av ”Alfapet”. Ett naturligt steg för det nystartade bolaget blev därför att snegla på just ”Wordfeud” men samtidigt försöka förbättra det som man tyckte var mindre bra med titeln.
Daniel Hasselberg är en av grundarna av Mag Interactive. Han förklarar att det inte tog särskilt lång tid innan ”Ruzzle” hade fått en publik.
– Vi lanserade det i mars 2012 och det blev populärt direkt. Först tog det fart i Sverige sedan spred det sig månad för månad till andra länder som Danmark, säger han.
I dagsläget har spelet laddats ner över 50 miljoner gånger över hela världen, och blivit en framgång i länder som USA, Italien och Turkiet. Företaget har gått från sju till 25 personer och fått ekonomisk uppbackning av Nokia Growth Partners, en finansiär som hjälper mindre bolag att växa.
En av förklaringarna till framgången säger Daniel Hasselberg beror på hur man har använt sociala medier som en del i spelupplevelsen. På så sätt påminner modellen en hel del om ”Cady Crush Saga”, ett annat svenskt mobilspel som nått miljonpublik.
– Genom att få människor att logga in på Facebook när de spelar hittar de också vänner som spelar. Sedan gäller det för oss som utvecklare att hitta små saker som spelarna är stolta över och som de kan dela med sig av på Facebook, säger han.
Om det blir som Daniel Hasselberg tror kommer man att dubblera antalet nedladdningar av ”Ruzzle”. Samtidigt vill man inte förlita sig enbart på en titel. Redan till våren är det tänkt att man ska släppa två andra titlar.
– Närmast kommer vi att lansera ”Ruzzle” i bland annat England. Når vi motsvarande genomslag som i övriga Europa hoppas jag att vi kan nå 100 miljoner nedladdningar, säger han.