Svenska Dice hade redan under våren utannonserat det kommande Battlefield 4, och under E3-mässan tidigare i juni avslöjade de att de hade uppföljare på både Mirror’s Edge och Star Wars: Battlefront under utveckling. Förutom Dice titlar visade Göteborgsbaserade EA-divisionen Ghost upp nästa del i Need for Speed-serien och från Malmö-baserade Massives håll fick vi se actionrollspelet Tom Clancy’s The Division. Även Avalanche från Stockholm var på plats med ett spel baserat på Mad Max-licensen. Sedan tidigare står det också klart att Uppsala-studion Machine Games arbetar med en ny del i Wolfenstein-serien.
Att just påkostade produktioner som dessa är i fokus för tillfället förklarar Per Strömbäck på Dataspelsbranchen med att flera svenska utvecklare ägs av stora utgivare som nu satsar på att få fram nya titlar till Xbox One och Playstation 4.
– Vi har väntat länge på en ny generation, då den nuvarande generationen har varit extra lång. Det finns ett behov både hos spelarna och branschen att skapa nya myter och nya titlar, säger Per Strömbäck.
Men enligt Per Strömbäck finns det också andra anledningar till att svenska utvecklare är populära bland spelvärldens största utgivare.
– Vi har saker i vårt kulturarv, som jantelagen, som ofta beskrivs som ett problem. Här tror jag i stället att den kan sporra utvecklare att visa att de kan. Att få så mycket uppmärksamhet från olika håll ger självförtroende, säger han.
När man talar om svenska framgångar i spelvärlden brukar det annars handla mycket om spel som Mojangs Minecraft och Kings Candy Crush Saga. Det är titlar som kanske inte har lika hög budget som många andra spel, men som ändå har nått en storpublik. Just Minecraft fick också mycket utrymme under E3-mässan, där en Xbox One-version av spelet visades upp.
– Det känns som att Massive och Dice har jobbat lite i skymundan med sina titlar tack vare Minecrafts framgångar. Många har dömt ut de påkostade titlarna och i stället sagt att mobilspel och sociala spel kommer att ta över. Efter E3 har nog många börjat tvivla på det, säger Per Strömbäck.