Svenska King i blåsväder

Utvecklarna bakom ”Candy Crush Saga” har fått kritik från många håll efter att bland annat ha varumärkeskyddat ordet Candy. Men vad handlar det om egentligen?

Candy Crush Saga har blivit en stor framgång, bland annat på Facebook och via digitala butiker som Appstore.

Candy Crush Saga har blivit en stor framgång, bland annat på Facebook och via digitala butiker som Appstore.

Foto:

Kultur och Nöje2014-02-10 09:02

I slutet av januari briserade nyheten i de flesta spelpublikationer. Svenska King, företaget bakom det omåttligt populära ”Candy Crush Saga”, varumärkesskyddade ordet ”Candy” i Europa och sökte samma skydd i USA. Dessutom stod det klart att King ägde rättigheterna till ordet ”Saga” och hotade att stämma den lilla utvecklaren Stoic på grund av deras nyligen lanserade rollspel ”The Banner Saga”.

Som en följd av detta var det många som blev upprörda över Kings agerande, inte minst på sociala medier. Christofer Sundberg, chef på på svenska Avalanche (”Just Cause”, ”Mad Max”), var en av dem som uttryckte sig kritiskt då han jämförde King med Tim Langdell, en amerikansk spelutvecklare som för några år sedan stämde utvecklare till höger och vänster eftersom han ansåg sig ha rätt till ordet Edge.

En som har grävt djupare i ärendet är den amerikanske advokaten och bloggaren Jas Purewall. På sajten Gamasutra förklarar han att det inte är ovanligt att försöka skydda sina varumärken genom den här typen av ageranden. Eftersom dagens spelklimat har gjort det enklare att publicera titlar snabbt på digitala butiker som Apples Appstore gäller det att som utvecklare att vara vaksamma. Då Appstore har ett söksystem baserat på nyckelord arbetar en del utvecklare med att få in så många populära ord som möjligt i sina titlar.

Jas Purewall tar det finska mobilspelet ”Clash of Clans” som exempel, där det efter några minuters sökning på internet går att finna flera liknande namn från utvecklare som uppenbarligen önskat åka snålskjuts.

King själva svarar också på kritiken genom ett pressmeddelande, där de fastslår att de inte har haft någon avsikt att kopiera andras spel och att man inte heller vill att någon skulle kopiera deras, men att man samtidigt vill skydda sina immateriella rättigheter.

Jas Purewall igen:

– Immateriella rättigheter och hur de används i spelindustrin är något som går snabbt framåt och det är flera saker som vi inte riktigt förstår fullt ut ännu. I sådana situationer är det bra att det blir en livlig debatt om hur vi vill att spelindustrin ska utvecklas, och vilka lagliga rättigheter spelutvecklare har eller inte har med deras spel.

Fakta King

Spelutvecklaren King är baserade i Stockholm men har kontor i flera andra städer världen över. Deras mest framgångsrika ”Candy Crush Saga” släpptes under våren 2012 och har sedan dess laddats ner över 500 miljoner gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!