Svensk familj gjorde succé i Ryssland

En svensk familj kan vara väldigt mycket. På lördag öppnar konstnärsgruppen Hakas Moskvasuccé Swedish Family på Uppsala konstmuseum. 25 deltagande konstnärer ger lika många förslag.

Anastasia Kuznetsova-Ruf deltar i utställningen Swedish family.

Anastasia Kuznetsova-Ruf deltar i utställningen Swedish family.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2010-01-22 08:02
I höstas fylldes den ryska huvudstaden av konst under den tredje Moskvabiennalen. Bland många av konstvärldens fixstjärnor syntes också den svenska utställningen Swedish Family, producerad av den Uppsalabaserade konstnärsgruppen HAKA, som bredde ut sig på Moscow Museum of Modern Art. Utställningen som samlar 25 svenska och ryska konstnärer blev något av en publiksuccé. På lördag öppnar en ny version av Swedish Family på Uppsala konstmuseum, vilket ger HAKAs hemmapublik en möjlighet att ta del av ett av de största lokalproducerade konstevenemangen på mycket länge.
- Det är hysteriskt mycket. Det är första gången sedan jag kom hit som vi har hela museet stängt för en omhängning, säger konstmuseichef Elisabeth Fagerstedt när UNT når henne under en period av hektiskt arbete.

Uppsala konstmuseum involverades på ett tidigt stadium i HAKAs planer, och när museichefen såg utställningen på plats i Moskva kändes det som ett givet val att låta den breda ut sig över konstmuseets tre våningar - något som inte händer särskilt ofta.
- Alla konstnärer som var med i Moskva är med här också, men några har jag bett bidra med nya verk, säger Elisabeth Fagerstedt och tillägger att utställningen innehåller några mycket starka verk, bland annat en rad skulpturer där den svenska konstnären Anders Krisár med hjälp magnetism behandlar sin relation till den egna modern.

Utställningstiteln anspelar på ett snett leende ryskt uttryck, "en svensk familj", som bygger på föreställningen om Sverige som ett frigjort land och betyder ungefär triangel eller trekant. De deltagande konstnärerna har dock fått behandla temat efter eget tycke. Sexualitet, kärlekskrank lust, längtan efter familjegemenskap, framtida reproduktion, psykologiska djupdykningar och diverse personliga tolkningar av vad familjebildning kan innebära hör till resultatet.
- De ryska konstnärerna har tagit fasta på det lustfyllda, medan de svenska snarare har tagit fasta på ett svårmod. Det gör att utställningen blir spretig, men också väldigt rolig, konstaterar Elisabeth Fagerstedt.
I samband med lördagens vernissage kommer Catti Brandelius, mer känd under sitt alias miss Universum, tillsammans med Roland Persson att uruppföra Red Cloud Carter and Electric Allen - a Family Affair, ett performance som lanserar en av utställningens många tolkningar på vad en familj kan vara.
Swedish Family
Uppsala konstmuseum 23 januari-7 mars.
Deltagande konstnärer:
Tatiana Antoshina
Gerd Aurell
Catti Brandelius
Anna-Karin Brus, Haka
Natasha Dahnberg, Haka
Per Enoksson
Mona-Lisa Eriksson
Marina Fomenko
Agneta Forslund, Haka
Maria Ionova-Gribina
Taisia Korotkova
Maria Krasnova-Shabaeva
Anders Krisár
Nika Kukhtina
Anastasia Kuznetsova-Ruf
Helena Laukkanen, Haka
Maria Lewis
Roland Persson
Maria Pogorzhelskaia
Alexander Pogorgelsky
Katarina Sundkvist Zohari, Haka
Nina Svensson
Johan Thurfjell
Knutte Wester
Natalia Zintsova
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!