Svårt att nå ut med barnkultur
Hur når vi ut? Frågan är ständigt aktuell för gruppen som arbetar med barn- och ungdomskultur i Uppsala län.Dålig samordning och snäv ekonomi i kommunerna försvårar arbetet att sprida barnkultur.
Bonander.
Det är dagen efter den årliga utbudsdagen för barn- och ungdomskultur på Reginateatern och Grand i Uppsala. Katarina Bonander, teaterkonsulent Anneli Olson, filmkonsulent Louise Bown och museipedagog Kerstin Lind pustar ut. De ingår i Regionala barn- och ungdomskulturgruppen som står bakom arrangemanget och förberedelserna har varit intensiva. Liksom själva gårdagen då bibliotekarier, kultursekreterare, lärare och elever från skolor och förskolor i länet fick smakprov ur kulturutbudet inför nästa år. Och det är mycket — teater, film, musik, dans, workshop, mangaverkstad. Med mera. Nu gäller det för gruppen att sälja och förmedla kontakter och kunskap.
Fångar upp önskemål
—Men utbudsdagen är också ett tillfälle att verkligen hinna prata med deltagarna, fråga dem vad de själva önskar för typ av evenemang, lyssna in, säger Katarina Bonander.
—Fånga upp idéer och få feedback, säger Louise Bown.
Regionala barn- och ungdomskulturgruppen består sammanlagt av nio personer, med ansvar för olika kulturområden och med olika uppdragsgivare. Gemensamt för dem alla är målgruppen barn och unga, samt uppdraget att verka i hela länet. Samtligas verksamhet finansieras också av både landstinget och staten.
Förenklat uttryckt handlar deras arbete om att nå ut med professionell kultur till så många barn och unga som möjligt i Uppsala län. Antingen i form av scenkonst eller i form av pedagogisk verksamhet som främjar eget skapande: workshops, lärarutbildningar, filmprojekt och så vidare.
Enköping får beröm
-Gruppen kom till på vårt eget initiativ i slutet av 90-talet. Syftet är att stötta varandra i det regionala arbetet. Dessutom samarbetar vi ofta inom gruppen.
—Och det vinner man mycket på. Om två organisationer är finansiärer, blir det ekonomiskt möjligt att genomföra olika projekt, säger Kerstin Lind.
—Dessutom delar vi alla samma problem, mer eller mindre, säger Anneli Olson.
Något som gruppen ofta diskuterar är samordningen av kulturarrangemang i kommunerna. Eller snarare bristen på samordning.
—Vi framhåller alltid Enköping som ett gott exempel. Där satsar man kommunala medel på barnkultur, det finns en särskild kultursekreterare för barnkultur och det kommer också medel direkt från skolan. Då är det lätt för oss att vända oss till dem, vi
vet att de är intresserade och att det fungerar organisatoriskt, säger Katarina Bonander.
—Däremot är det tragiskt att länets största kommun, Uppsala, saknar samordning av barnkulturen. Som det är nu är det upp till enskilda personer på skolorna att vara kulturombud och att ta ansvar för inköpen. Det blir en för stor arbetsbörda på lärarna, säger Anneli Olson.
—Och att bygga upp personliga kontakter på varje skola är omöjligt för oss, säger Louise Bown.
Kulturombuden är eldsjälar
De kulturombud som faktiskt finns i Uppsala talar gruppen sig varma för, kallar dem eldsjälar. Men de är för få, har för lite tid och resurser. Det skulle behövas en person med en övergripande funktion, menar de.
—Dessutom finns det i Uppsala dålig förberedelse för att genomföra själva arrangemangen. Det är ett stort arbete att arrangera en föreställning på professionell nivå, säger Anneli Olson.
Hon suckar lite. Men tillägger att det just nu pågår en statlig utredning med syfte att kartlägga barnkulturen på olika nivåer i samhället. Hur ser det ut? Vad behöver förbättras? Varför har barnkultur lägre status än kultur för vuxna? Delar av gruppen har träffat utredarna och gett en bild av barnkulturens ställning i Uppsala län. I mars nästa år kommer utredningens förslag, som ingår i förberedelserna inför 2007, som utnämnts till barnkulturår.
FAKTA
Regionala barn- och ungdomskulturgruppen:
Louise Bown, filmkonsulent på Film i Uppland som bland annat stödjer skolbioverksamhet samt arrangerar kurser, workshops och lärarfortbildning.
Anneli Olson, länsteaterkonsulent i Uppsala län och Lena Nilsson, ungdomskonsulent, Riksteatern Uppsala län. Sammanställer turnéteaterutbudet, förmedlar föreställningar och handlägger arrangörsstöd för barn- och ungdomsteater.
Solveig Hedenström, bibliotekskonsulent på Länsbibliotek Uppsala, med syfte att komplettera och inspirera de kommunala biblioteken till verksamhetsutveckling, bland annat genom olika projekt och kompentsutveckling.
Eva Forsberg, danskonsulent på Dans i Uppland som verkar för stärka och utveckla dansen i länet. Ett projekt är Drömsommarjobbet, då ungdomar får prova på att arbeta som professionella dansare under en månad.
Katarina Bonander, producent på Musik i Uppland. Tillhandahåller musikföreställningar till skolor och bibliotek, samt arrangerar familjekonserter, dels med Musik i Upplands fasta ensembler och frilansande musiker.
Kerstin Lind, museipedagog på Upplandsmuseet. Ordnar utställningar, program och fortbildningar och målet är att lärare och elever ska använda Upplandsmuseet med dess filialer som en kunskapskälla om länets kulturhistoria.
Anna-Karin Jobs Arnberg, länshemslöjdskonsulent för textil slöjd och Tore Qvarfordt, länshemslöjdskonsulent för hård slöjd, Upplandsmusseet. Arbetar för väcka intresse för, och förmedla kunskap om, hemslöjd, och att hemslöjden ska leva vidare både som kulturyttring och som näringsgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!