Succéår för Biotopia
Biotopias publiksiffror för 2008 överträffar förväntningarna och museet var ett av Uppsalas mest besökta. Aktiviteter, fri entré och uppfräschade dioramor lockar, tror museichef Dag Eriksson.
Fler besökare än förväntat hittade till nyöppnade Biotopia under 2008. Museets ambition är att vara en resurs för alla natur- och friluftsintresserade i Uppland.
Foto: Rolf Hamilton
- Museet är inte dimensionerat för det här antalet. Vi skulle behöva vara fler i personalen. Mycket folk innebär också ett slitage som vi inte hade räknat med. Men jag klagar inte - nu finns Biotopia med på Uppsalas museikarta, säger Dag Eriksson.
Vi träffas i laboratoriet, det vita rummet där det arrangeras olika aktiviteter, främst på helger och lov. Som att tillverka fågelholkar, göra ett djurspår i lera eller studera tropiska fjärilar.
Just aktiviteterna är ett viktigt skäl till museets popularitet. Interaktivitet är centralt i verksamheten - utöver utställningarna ska här finnas något för besökarna att göra och en pedagog som hjälper till med det.
Under veckorna är det främst skolklasser som besöker museet, medan allmänheten väljer lördagar, söndagar och lov.
- 75 procent av våra besökare tillhör allmänheten. En överraskande stor andel. Vi trodde nog att de flesta skulle komma från skolorna eftersom vi profilerar oss mot dem. Men tydligt är att barnen först är här med förskolan eller skolan och sedan drar med sig sina föräldrar och mor- och farföräldrar hit, säger han.
Också dioramorna lockar publik, de fem miljöerna med svenska djur och naturtyper som ursprungligen skapades 1910. Men som nu har moderniserats med ljus, berättarröst och ljudeffekter.
- Dioramorna är guld värda. Självklart är också den fria entrén avgörande. Vi har många stamgäster, folk som slinker in en timme på eftermiddagen, säger han.
Han framhåller att Biotopia är ett museum för alla åldrar. I foajén finns en bemannad informationsdisk, en naturrådgivning där man kan få tips om utflykter och naturupplevelser i Uppland. Och ideella föreningar får låna Biotopias lokaler för utställningar och föredrag. Ambitionen är att Biotopia ska vara en resurs och ett nav för natur- och friluftsliv i regionen.
Biotopia
Biotopia är ett kommunalt museum som drivs i samarbete med Upplandsstiftelsen. 4,5 personer arbetar på museet och inriktningen är svensk och uppländsk natur. Det hette tidigare Biologiska museet och öppnade första gången 1910. Namnet ändrades i samband med återinvigningen 2007.
Biotopia är ett kommunalt museum som drivs i samarbete med Upplandsstiftelsen. 4,5 personer arbetar på museet och inriktningen är svensk och uppländsk natur. Det hette tidigare Biologiska museet och öppnade första gången 1910. Namnet ändrades i samband med återinvigningen 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!