Stulen bok från KB krävs tillbaka

Riksantikvarieämbetet kräver tillbaka en av de böcker som den så kallade KB-mannen stal i början av 2000-talet och nu ägs av en bokhandlare i Nederländerna.

Lägenheten där KB-mannen sprängde sig i luften blev totalt demolerad.

Lägenheten där KB-mannen sprängde sig i luften blev totalt demolerad.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2018-02-16 09:45

KB-mannen var under många år bosatt i Uppsala där han studerade och senare disputerade vid universitetet. 1995 blev han chef för handskriftsavdelningen vid Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm. Nio år senare greps han av polis misstänkt för att ha stulit och sålt mängder med värdefulla äldre böcker från KB:s, Carolina Redivivas och Karolinska institutets biblioteks samlingar. Mannen erkände stölderna och tog sitt liv innan han hann åtalas.

Den bok som nu krävs tillbaka såldes 2003 av en auktionsfirma för 78 000 euro (närmare 800 000 kronor i dagens penningvärde). Köpare var en bokhandlare i Nederländerna. Riksantikvarieämbetet har därför lämnat in en stämningsansökan hos en domstol i Nederländerna. Förhoppningen är att domstolen ska komma fram till att boken olovligen förts ut ur Sverige och att den nuvarande ägaren ska tvingas att lämna tillbaka boken.

Stämningsansökan sker i enlighet med ett EU-direktiv om återlämnande av kulturföremål som olagligen förts bort från en medlemsstats territorium.

– Det är första gången som Sverige agerar enligt direktivet. De frågor som kommit upp tidigare, till exempel vad gäller kulturföremål som stulits i svenska kyrkor, och dykt upp utomlands har dels kunnat lösas straffrättsligt, dels genom frivilliga överenskommelser med innehavarna, säger Maria Barkin, verksjurist på Riksantikvarieämbetet, i ett pressmeddelande.

Boken har titeln "Nippon", med det fullständiga namnet "Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern: Jezo mit den südlichen Kurilen, Krafto, Koorai und den Liukiu- Inseln". Den är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852. Det är ett verk som anses som unikt och ytterst värdefullt både ur ekonomisk och kulturhistorisk synvinkel.

KB-mannen

I november 2004 avslöjades att en chef på Kungliga Biblioteket hade stulit och sålt böcker ur samlingarna till ett värde av flera miljoner kronor.

Utredningen visade att mannen, en Uppsalabo i 50-årsåldern, också hade stulit av Carolina Rediviva, där han tidigare varit verksam.

Frågan om varför bibliotekschefen plundrade det kulturarv han vigt sitt liv åt att skydda blev aldrig besvarad – den 8 december 2004 sprängde han sig själv i luften i sin lägenhet i Stockholm.

I den våldsamma explosionen skadades över tio personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!