Studentspexaren som blev rikskändis

Ulf Peder Olrog började sina bana som visskrivare när han bodde på Södermanland Nerikes nations vind. Med tiden blev han programchef på Sveriges Radio och känd hitmakare.

Ulf Peder Thorvaldsson Olrog, var en artist och  kompositör med rötter i Uppsalas studentliv. Bilden är från 1948.

Ulf Peder Thorvaldsson Olrog, var en artist och kompositör med rötter i Uppsalas studentliv. Bilden är från 1948.

Foto: UNT/Arkiv

Kultur och Nöje2019-02-27 10:00

"Bullfest, bullfest hela da´n", "Nig och kuta runt" och "Samling vid pumpen" är några av Olrogs största hits under 1940-talet. Det var också han som komponerade ledmotivet till en av SVT:s mest kända julkalendrar, "Gumman som blev liten som en tesked"(1967). Han skrev flera visor där texten utspelas i Uppsalamiljöer. Som "Ofvandahls konditori" och "U-båt till salu", som första gången publicerades i vissamlingen "Rosenbloms visor" 1945.

Refrängen i ubåtsvisan lyder:

"Att segla uppför Fyrisån i undervattningsbåt,

säg vore inte det någonting för mig?

Att ligga där på botten invid Dombron i försåt

och spana om det kommer någon tjej."

Låten spelades in flera gånger på skiva. Den mest kända inspelningen är kanske med Sven-Bertil Taube (1973).

Ulf Peder Olrog var född i Nyköping och kom till Uppsala för att studera bland annat nordiska språk och etnologi. På nationen startade han en nationsorkester, spexade både där och i Juvenalorden och hans popularitet växte – även nationellt. Olrogs visor hördes inte bara i radio och på grammofon, de togs också upp på revyscenen. De användes i filmer som Arne Mattssons Uppsaladeckare "Farlig vår", där ingick "Schottis på Valhall", och i Ingmar Bergmans "Törst " kunde "Mera bruk i baljan, boys" höras.

Svenska visan var Olrogs favoritforskningsområde och han lade grunden till Svenskt visarkiv innan han fick jobb på Sveriges Radio som programchef. Men där fann han sig aldrig tillrätta utan blev djupt deprimerad och valde att avsluta sitt liv 1972.

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret på unt.se/uppsalalala. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!