– Det som verkligen är roligt är att beslutet om den konstnärliga utsmyckningen på Studenternas har tagits fram i tätt samarbete med dem som ska vistas på platsen, som fotbollsklubbar och andra, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.
– Jag är mest stolt över medborgardialogen i beslut om offentlig konst. Det är roligt också att konsten kommer också att ha kopplingar till fotboll och rörelse.
Konstnären Ebba Bohlins skissförslag "Feelings are facts" innehåller två skulpturer. Bägge utgår ifrån rörelse och titeln är hämtad från koreografen Yvonne Rainers självbiografi.
En större är tänkt ska placeras i nordöstra hörnet av Norra torget. en mindre ska stå vid trappan på entrétorget. Skulpturerna ska gjutas i infärgad betong med metallinslag.
Bohlin beskriver själv den större, fyra meter höga skulpturen, som en organism som vältrar sig över en betongsarg, som en parkourutövare. Den mindre skulpturen, två meter hög, beskriver även den en rörelse, mer som en flagga eller en fackla.
En sakkunniggrupp från kulturförvaltningen har samrått med en grupp bestående av stadsarkitekt, stadsträdgårdsmästare, vd, affärsutvecklare, projektledare, landskapsarkitekt från Sportfastigheter AB, IK Sirius, Dalkurd och IK Uppsala, kommunens idrotts och fritidschef och affärschef för idrottsanläggningar Uppsala kommun. Kostnaden för verken är 2, 5 miljoner kronor och ryms inom Uppsala kommuns investeringsbudget för offentlig konst.
Verken ska vara klara till dess att nya Studenternas IP återinvigs.
Flera offentliga konstnärliga utsmyckningar behandlades på torsdagens kulturnämnd i Uppsala. Lies-Marie Hoffman har arbetat fram ett förslag för Ulleråkersområdet med skulpturer av avverkade och återvunna träd från området. I Sunnersta ska ungdomar och föreningar verksamma på platsen diskutera vidare vilka konstnärer som kan komma ifråga för stadsdelen. I samband med Centralgaragets upprustning ska även ny offentlig konst tas med i beräkningen.
Vidare beslutade nämnden om att Bondkyrko hembygdsförening får Uppsala kommuns kulturarvspris 2019. Detta för sitt arbete med att bevara Stabby prästgård i bortre Luthagen. "Tack vare föreningen är Stabby prästgård en mötesplats som skapar en gemensam identitet och ett sammanhang för kommunens invånare", skrivs i motiveringen. Priset är på 20 000 kronor och överräcks på Kulturnatten i september.