Strindbergscener spelades in utanför Uppsala

Under måndagen 14 maj spelades scener in till SVT-produktionen August vid museijärnvägen Lennakatten öster om Uppsala. Dramat kommer sändas i två 90 minuter långa delar under julhelgen. Manus är skrivet av Peter Birro, som vill nå August Strindbergs innersta känslor.

Ungefär 350 statister är delaktiga i SVT:s juldrama August. Under måndagens inspelning spelade några av dem gäster till en järnvägsinvigning.

Ungefär 350 statister är delaktiga i SVT:s juldrama August. Under måndagens inspelning spelade några av dem gäster till en järnvägsinvigning.

Foto: Pelle Johansson

Kultur och Nöje2007-05-15 09:52
En mörkblå basker sitter på det halvlånga grå håret. När han går över järnvägsspåret för att ge skådespelarna regi fladdrar den svarta regnrocken i vinden.
- Strindberg är en av mina förebilder. Alla författare skriver med hans språk, kort sagt, säger regissören Stig Larsson, som tidigare bland annat har regisserat Peter Birros pjäs Arbetarklassens sista hjältar.

För att SVT ska kunna ge tittarna ett kostymdrama till julhelgen är filminspelningen av August i gång sedan två månader.
- Att det är en så lång inspelningsperiod gör att man verkligen hinner lära känna honom. Han var en fantastisk författare, men det gäller att göra sig fri från den känslan för att kunna spela personen bakom, säger Jonas Karlsson, som spelar huvudrollen som August Strindberg.

August börjar utspela sig år 1876 och skildrar den unge Strindberg som en fattig refuserad dramatiker i Stockholm. Det är också en historia om hans kärlek till den gifta adelskvinnan Siri von Essen (Linda Zilliacus) och hans vänskap med konstnären Olle Montanus (Jakob Eklund). Skådespelarlistan kan göras lång och innehåller flera välkända namn som Stina Ekblad, Börje Ahlstedt och Örjan Ramberg.
- Det roligaste är det som också är svårast - man vet så mycket om Strindberg. Det finns så många olika uppfattningar och åsikter om honom, säger Jonas Karlsson.

Produktionen är en dramatisering och inte historiskt exakt även om det finns en grund för det som sker. Så här skriver manusförfattaren Peter Birro i ett pressmeddelande:
- Det är August hjärta jag är ute efter, hans passioner och drivkrafter, mannen, älskaren och författaren bakom alla myter.
Måndagen bjuder inte på det finaste inspelningsvädret. Men efter lunch har regnet avtagit och filmteamet kör i gång.
- Varsågod, börja, ropar Stig Larsson.
- En ny pulsåder - öppnad, säger Claes Ljungmark, som spelar kung Oscar II.

Han klipper det blågula bandet för att inviga en ny järnväg och på det följer en trumpetfanfar. August Strindberg har tagit anställning som journalist på Dagens Nyheter och är på plats för att skriva ett reportage om invigningen.
- Strindberg hade en god iakttagelseförmåga, men som journalist var han för radikal för att uppskattas av allmänheten, säger Jonas Karlsson.

Tidsenligt klädd i hög svart hatt, grå kavaj och Strindbergs karaktäristiskt spretiga mustasch ger Jonas Karlsson ett trovärdigt intryck som 1800-talsförfattaren. Sedan inspelningen startade i mitten av mars har han fått andra morgonrutiner.
- Jag måste använda vax för att få till mustaschen, och så lockar jag håret, säger han och lyfter på hatten för att visa att det vanligtvis spikraka håret har bytts ut mot Strindberglockar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!