Informationsstress är den nya folksjukdomen. Informationsstress hotar jobbhälsan. Informationsstress kan ge Alzheimer. I flera decennier har de alarmistiska rubrikerna om informationsstress avlöst varandra. Man kan ju bli stressad för mindre.
Själv börjar jag bli ganska trött på påståendet att vi blir mer splittrade, mer ofokuserade och mer korkade ju mer information som sköljer över oss. Jag känner mig nämligen mer närvarande, mer aktiv och mer bildad ju mer information jag tar del av.
Tillgången på information i sig gör mig inte ett dugg stressad. Frånvaron av information kan däremot få min puls att gå upp rejält i ren frustration.
Jag tycker att det kan vara avslappnande att titta på tv, men blir ännu mer avslappnad om jag får använda surfplattan samtidigt.
För mig är stress snarare kopplat till krav: Om det krävs av mig att jag ska skriva en sådan här krönika samtidigt som jag ger kloka råd på telefon under tiden som jag förväntas anteckna allt som sägs på radion, så är det klart att jag blir stressad. Men får jag bara välja själv vad jag fokuserar på så kan informationskällorna knappt bli för många.
Jag tror också att det ständiga talet om tilltagande informationsstress handlar mer om upplevd stress än faktisk stress. Livet i det gamla bondesamhället var till exempel ingen rogivande filosofikurs i naturen, utan ett intensivt slit för att hinna med allt, från ottan till solnedgången. Föreställ er en bondkvinna i ett primitivt kök tillsammans med åtta otvättade ungar som hänger i kjolarna och en grinig, utarbetad karl som kräver mat, nu! Det är stress det.
Nyligen hittade jag en 21 år gammal artikel på nätet, från en svunnen tid då begrepp som internet, e-post, Twitter och Instagram inte fanns i människors föreställningsvärld.
Artikeln skrevs av legendariske trendspanaren Jan Gradvall och beskriver ett tidigt 90-tal där morgontidningar på hög, olästa böcker och videoinspelade tv-program gör människan sönderstressad. Då 1992, hade också nymodigheter som faxmaskinen och mobiltelefonen gjort att folk inte hann hålla koll på allt längre. De skulle bara veta…
Människan är en fantastisk varelse. Hon anpassar sig. Nästan alla larmrapporter kring medievanor är därför överdrivna. Vi som tittade mycket på tv under vår uppväxt fick aldrig fyrkantiga ögon. Vi som tillhörde ”MTV-generationen” fick aldrig kort minne och dålig koncentrationsförmåga.
Att ha tillgång till mängder av information är inte någon belastning, det är en ren lyx. Många drömmer om en helg utan uppkoppling, att få dra sig tillbaka till en tyst plats där de kan kontemplatera och ”bara vara”. Jag tycker att det låter som en mardröm.
Ge mig i stället en laptop att ha i knäet, ett par lurar att lyssna på musik i och en stabil uppkoppling. Då ska du se att jag slappnar av.