– Det handlar om att bygga rätt arena, rätt koncept. I många fall i landet har man gjort misstaget att först smälla upp en stor låda och sedan försöka få dit evenemang. Vi gör tvärtom och tittar på vad vi bygger arenan för och pratar med de framtida användarna, säger Staffan Littmarck, vd för Arenabolaget.
Första året planerar man 36 evenemang på arenan. Då handlar det om 36 tillfällen, så det är inte alltid olika evenemang. Exempelvis kan en familjeföreställning uppföras flera gånger i en av de mindre lokalerna.
Staffan Littmarck menar att det viktigaste inte är att försöka locka stora internationella artister utan att man måste vara kreativ och nischa sig, för att dra publik och stå sig i konkurrensen.
Kan du ge några exempel på evenemang?
– Det är svårt att ge konkreta exempel i dag på vad som kommer att hända om tre år, men jag tror mycket på egna evenemang som inomhusfestivaler eller varför inte klassiska konserter och operaföreställningar i arenaformat. Jag tror också på samarbeten med både lokala, nationella och internationella aktörer. Kanske vill Stadsteatern och Linus Tunström vara med och prova att göra något i en ny miljö, säger han.
Uppsala arena ska bli ett upplevelsecentrum fyllt av aktiviteter. De 55 procent av intäkterna man räknar med att få in från posten nöje, kommer inte bara från konserter och föreställningar. Det handlar också om intäkter från en planerad ”food court” med restauranger, som ska binda ihop arenan med Gränby centrum, och olika aktiviteter och kringarrangemang.
Jens Rundkvist på kommunikationsbyrån JJP menar också att internationella artister och till exempel Melodifestivalen inte är lösningen för landets arenor som blivit allt fler. Under 2000-talet har 32 stycken nya arenor byggts i landet.
– I Uppsala arenas fall tror jag att det bästa är att satsa på sitt eget upptagningsområde med många lokala evenemang. För hur bra man än är, så finns det inte tillräckligt med evenemang, utan man måste skapa egna och vara proaktiv. Men det kommer oundvikligen att bildas ett arenornas b-lag i Sverige när det finns så många. Vilka det blir återstår att se, säger han.
Flera chefer för Uppsalas stora scener ser att den nya arenan kan erbjuda nya möjligheter.
– Det är inte helt självklart att växla från teater i närkontakt med publiken till ishallsshow, det kräver både annat tänk och andra slags resurser men det är alltid roligt med nya idéer och nya samarbetspartners så vi är öppna för samtal, säger Linus Tunström, chef för Uppsala stadsteater.
Magnus Bäckström, vd för Uppsala konsert och kongress (UKK) ser inte den nya arenan som en konkurrent utan menar att de rör sig i olika dimensioner.
– Vi är olika både volym- och profilmässigt. Att jämföra UKK med Uppsala arena är som att jämföra en Rolls Royce med en lastbil. Det är två helt olika saker och vi har från början bejakat de här planerna, säger han.
Jonas Curling som är musik- och marknadschef på Katalin är positiv till arenan men menar att det kommer att bli en stor utmaning att fylla den med innehåll.
– Det räcker inte bara med att öppna en ny fin lokal utan man måste jobba kreativt, precis som vilken arrangör som helst och det kommer inte att komma gratis. Men jag tycker att det är kul att det händer grejer i Uppsala. Bara man gör det på rätt sätt, säger han.
Jonas Curling ser heller inte arenan som en potentiell konkurrent till Katalin, utan menar att precis som i fallet med UKK, så kommer de alla att erbjuda olika typer av upplevelser.
– Det är fantastiskt att se Moneybrother med band på Katalin när det blir svettigt och intimt, men lika häftigt kan det vara att se Kent på en stor arena. Det finns plats i Uppsala för båda typerna, säger han.