Debatten började så smått redan förra helgen, då författaren Ola Larsmo skrev en artikel om "nättrollen". Som en följd av detta undrade UNT:s kulturchef Lisa Irenius i en krönika i lördags vad läsarkommentarerna under artiklarna på hemsidan egentligen tjänar till och hur vi får kommentarer som är så givande, och respektfulla, som möjligt. Hon uppmanade även läsarna att uttrycka sina åsikter i frågan genom att kommentera krönikan. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Vid tretiden på måndagseftermiddagen hade artikeln kommenterats 61 gånger och frågan ”Tycker du att kommentarerna tillför något till artiklarna på UNT.se?” besvarats av 212 användare.
Knappt 44 procent av de som deltagit i omröstningen anser att läsarkommentarerna är värdefulla. 26,9 procent svarade att det beror på artikeln eller ämnet, och 21,7 procent tycker att de sänker trovärdigheten. 7,5 procent av de som röstat svarade att de aldrig läser artikelkommentarer.
Bland kommentarerna återfinns olika åsikter men att det finns en problematik kring funktionen var de flesta eniga om. Vissa anser att läsarkommentarer är en viktig funktion:
”Kort sagt: Ska Vi känna till vår omvärld? Då måste Vi ha all information om den! Utesluter Vi en del blir bilden av "verkligheten" falsk!”
Stig G. Jansson
”... vissa läsarkommentarer inte är så genomtänkta/innehåller ett ovårdat språk beror säkerligen på att vissas förhållande till internet är som en slags fristad där vanliga regler/lagar och vett inte gäller. Man tror inte att man behöver bete sig och tänka efter som "i verkligheten". Sedan tror jag att elaka/upprörda kommentarer ibland kan vara en vink till journalisten att texten denne skrev kan tolkas på olika sätt. ”
Elyse Stein
Medan andra tycker att funktionen borde avskaffas:
”Personligen tycker jag - trots min tidigare flitighet att kommentera - att artiklar inte ska kunna kommenteras. Om man ser till den flora av kommentarer som kan åtfölja vissa artiklar så handlar mycket få om artiklarnas innehåll. Många använder kommentarsmöjligheten till att ”spy ur sig” både det ena och andra. Tror inte heller att särskilt många - utom de närmast sörjade - läser dessa kommentarer.”
Lasse Rusell
Ett par tips som har framförts angående hur man ska gå tillväga för att få givande läsarkommentarer var att det är viktigt att journalisterna själva är aktiva i kommentarfälten och att det inte ska vara tillåtet att vara anonym när man kommenterar en artikel.
Flera har tagit upp frågan hur UNT hanterar läsarkommentarer och hur det bestäms om en kommentar ska tas bort eller inte. Lisa Irenius svarade att det inte alltid är en lätt fråga men att det finns riktlinjer för detta. Hon har även bemött kommentarerna i ett inlägg på Kulturbloggen.
Läs även författaren Ola Larsmos två artiklar i ämnet, om "nättrollen" och om den ideologiska kampen i kommentarfälten.
Vad tycker du om läsarkommentarer på unt.se? Fördelar och nackdelar? Något som kan fungera bättre? Delta gärna i debatten här!