– Att jag fick en så stor summa var förstås en glad överraskning. Jag hade sökt 20 000 kronor för att kunna ta lektioner på hemmaplan, men nu öppnar sig möjligheter att söka sig till Tyskland i första hand, säger 32-åriga mezzosopranen Linnea Andreassen.
Hennes fokus ligger på att förkovra sig i bland andra Vivaldis och Händels musikaliska världar och att lära sig mer om både traditioner och improvisation – allt för att öka förståelsen för hur musiken kan framföras.
Det stipendium som Linnea Andreassen tilldelas är det nyinstiftade Vännernas stipendium som ska gå till unga sångare som just avslutat en operahögskoleutbildning och som är speciellt intresserade av Drottningholmsteaterns 1600- och 1700-talsrepertoar.
Linnea Andreassen växte upp i Uppsala och gick i waldorfskola i Hågaby innan det så småningom blev musikaliska studier på folkhögskola i Vadstena och Stockholm. Därefter har hon hunnit med en kandidatexamen vid Kungl. Musikhögskolan och en masterexamen i operasång vid Operahögskolan.
Du är onekligen välutbildad?
– Ja, man brukar säga att operasångare snittar på åtta års utbildning, och det stämmer precis på mig.
Linnea Andreassen frilansar som sångerska just nu. Målet är att fortsätta med den tillvaron och att inom fem år kunna livnära sig till hundra procent på musiken. Än så länge jobbar hon halvtid som museiguide.
Under våren har Linnea Andreassen lett projektet Operacirkeln där hon tillsammans med fem andra unga sångare och en pianist skapat en konsertversion av Mozarts "Cosi fan tutte". Förra helgen gavs föreställningen i Orangeriet i Skebobruk i Roslagen. När UNT når Linnea Andreassen på telefon befinner hon sig emellertid i Malmö. Senare på kvällen ska hon medverka i en galakväll på Malmöoperan då den kommande säsongen ska presenteras.
Och det blir fler dagar i Malmö. Om en månad stundar premiär för den moderna, franska queer-operan "Förvandlingar i helvetet" ("Surprises de l'Enfer") med Malmöhus borggård som spelplats. Senare i sommar ges föreställningen i Stockholm. Linnea Andreassen spelar rollen som Ateisten, som i likhet med en mördare är på väg till helvetet. På färden träffar de en ängel och en djävul. Kostymerna och scenografin är inspirerad av den nederländske renässanskonstnären Hieronymus Boschs särpräglade målningar. För regin står Ditte Hammar, aktuell med filmen "Birgit Nilsson – stämband av stål".