Starka känslor när Estoniafilmen visades
Estonias förlisning är fortfarande ett blödande sår. Det stod klart när den kontroversiella filmen Baltic storm visades för medierna i Stockholm. Flera anhöriga fanns på plats och krävde nya utredningar. Fredag 5 mars har den biopremiär.
Men nu handlar den om Estonia. Redan före premiären är filmen mer omskriven än samtliga årets Oscarsfilmer, och efter pressvisningen i Stockholm vidtog en presskonferens med ett trettiotal reportrar och flera tv-kameror på plats.
Anhöriga var där, producenten var där. Men huvudpersonen saknas. Journalisten Jutta Rabe, filmens regissör och den som låg bakom dykningarna på Estonias vrak, skulle bli häktad om hon satte foten i Sverige.
Smugglade vapen
I hennes ställe förs ordet av juristen Henning Witte. Han är själv överlevare från Estonia, han har drivit processer åt de anhöriga och han är modell för rollfiguren Erik i Baltic storm, en jurist som tillsammans med Jutta Rabes alter ego Julia Reuter söker sanningen om förlisningen.
Witte är också medförfattare till filmens manus. I boken M/S Estonia sänktes driver han den tes som också är filmens, att färjan sänktes eftersom hon bar smugglade vapen från Ryssland. För att mörklägga sanningen är svenska myndigheter inblandade i en stor konspiration där det till varje pris gäller att undvika att bevisen plockas upp från Östersjöns botten. Därför ingen bärgning. Därför dykförbud.
Henning Witte kräver en ny, oberoende utredning om Estonias förlisning.
Men vad händer om den utredningen når samma slutsatser som hittills, att det var en olycka? Kommer ni då inte att kräva en utredning till, och en till, tills de säger det ni vill?
— Nej. Om du ser hur klantig den första utredningen är blir du inte förvånad över att vi vill ha en ny.
"Inte så påfrestande" För Lennart Johansson från Lindesberg är pressvisningen andra gången som han ser Baltic storm. Hans fru fick sin grav på färjan och Lindesberg var kanske det svenska samhälle som drabbades hårdast med Hur tycker han då om att se en tysk actionfilm om sin familjetragedi?
— Det är faktiskt inte så påfrestande, den innehåller ingenting som är stötande för oss anhöriga. Däremot mycket som påminner oss om de turer vi varit med om för att få veta sanningen sedan förlisningen.
Tror du själv att det var en olycka eller ett sabotage?
— Om man lyssnar på de överlevande blir man skeptisk till teorin om att bogvisiret skulle ha brustit. Då borde färjan ha slagit runt, inte sjunkit direkt. Vad som förs fram i filmen är en teori lika god som haverikommissionens. Vi anhöriga stöder filmen för att vi vill ha en diskussion kring vad som hänt.
Sanningen befriar
Vad krävs för att ni, tio år efter förlisningen, skulle kunna släppa Estonia och gå vidare?
— Tänk på den nedskjutna DC 3:an — vilken befrielse för de anhöriga när de till sist fick veta sanningen. Det kommer aldrig att bli tyst och lugnt kring Estonia förrän vi tagit reda på vad som hänt.
Baltic storm får biopremiär i Stockholm och Göteborg den 5 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!